Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomalainen kohtaa seurakunnan tyypillisimmin joko mediassa tai hautausmaalla

Mari Leppänen vihitään piispaksi poikkeuksellisin järjestelyin − ministeri äänessä suljettujen ovien takana

 
Mari Leppänen kuvailee mennyttä viikkoa intensiiviseksi.

Mari Leppänen kuvailee mennyttä viikkoa intensiiviseksi.

Mari Leppänen vihitään Turun arkkihiippakunnan uudeksi piispaksi poikkeusjärjestelyin huomenna sunnuntaina. Juhlamessu on suljettu yleisöltä eikä kutsuvieraitakaan juuri ole. Turun tuomiokirkkoon pääsee silti kurkistamaan tv:n välityksellä.

− Piispanvihkimysmessu Turun tuomiokirkossa joudutaan toteuttamaan poikkeusjärjestelyin, minkä vuoksi muun muassa ulkomaisia vieraita ystävyyskirkoista ei saavu paikalle, Leppäsen virkaan vihkivä arkkipiispa Tapio Luoma selvittää.

− Televisiointi tekee kuitenkin mahdolliseksi, että juhla on kaikille avoin. Piispanvihkimys on aina paitsi hiippakunnan myös koko kirkon juhla, joka erityisesti tänä poikkeuksellisena aikana korostaa kirkon sanoman merkitystä toivon vahvistajana, arvioi Luoma.

SEKL neliöb. 5.-11.6. MJa

Uusi piispa siunataan virkaan kirkon perinteiseen tapaan Raamatun sanalla, rukouksella ja kätten päällepanolla. Mari Leppäseen kuvaili vihkimyspäivänsä aattona vuoden alkuaan ja mennyttä viikkoa ”melko intensiiviseksi”.

Leppäsen virkaansiunaamisen yhteydessä kuultavan Raamatun tekstin saapuu Turun tuomiokirkkoon lukemaan tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko

Mari Leppäselle luovutetaan virkaan vihkimisen yhteydessä piispan sauva ja risti, ja hän vastaa uutena piispana messun saarnasta. Yle TV 1 televisioi juhlamessun suorana lähetyksenä kello 10:stä alkaen. Radiossa messu on kuunneltavissa Yle Radio 1:ssä.

Mari Leppänen on syntynyt vuonna 1978. Koulutukseltaan Leppänen on filosofian ja teologian maisteri. Hän on työskennellyt Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulin hiippakuntadekaanina, piispan erityisavustajana, seurakuntaavaalien projektipäällikkönä sekä pappina ja tiedottajana Liedon seurakunnassa. Papiksi Leppänen vihittiin vuonna 2012 ensimmäisenä naisena vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen piiristä.

Leppänen seuraa Turun arkkihiippakunnan piispana tammikuun lopussa eläkkeelle siirtynyttä Kaarlo Kallialaa.