Ihmisiä ja ilmiöitä: Marita ja Markku Kulmala: Avioliittoleiri muutti elämän tärkeysjärjestyksen   Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Mahdollisuus Muutokseen -missio veti jäähallin puolilleen

 

Reilut sata kuulijaa vastasi Markku Vuorisen esittämään alttarikutsuun

Aamen-huudoista ja juhlassa laulettujen ylistyslaulujen tuntemuksesta päätellen suuri osa katsojista oli jo vakaasti sisällä herätyskristillisessä kulttuurissa. Lavan edusta täyttyi silti alttarikutsun rohkaisemista ihmisistä.

Syksyllä järjestetty Mahdollisuus muutokseen -pääkaupunkimissio huipentui viime perjantaina suurjuhlaan Helsingin jäähallissa. Yhteiskristillisen kampanjan päätöstapahtuma veti hallin lattiatason ja sivukatsomot täyteen; ei vähiten siksi, että illan aikana kuultiin Lauri ”Late” Johanssonia, joka oli päässyt vankilasta lomalle kertomaan, kuinka uskoontulo muutti hänen elämänsä.

Tilaisuuteen oli kutsuttu noin 10 000 uskonasioista kiinnostunutta, jotka olivat jättäneet kampanjan aikana yhteystietonsa järjestäjäjille. Aamen-huudoista ja juhlassa laulettujen ylistyslaulujen tuntemuksesta päätellen suuri osa katsojista oli jo vakaasti sisällä herätyskristillisessä kulttuurissa, mutta siellä täällä nousi käsiä ylös myös siinä vaiheessa, kun juontajana toiminut Timo Tikka kysyi, kuka oli tullut paikalle kutsun saaneena.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Elämänmuutokset koskettivat

Tapahtuman keskeistä antia olivat kampanjassa muutostarinansa kertoneiden puheenvuorot.

Puheista kävi ilmi, että Jeesukseen voi turvautua missä elämäntilanteessa tahansa: sisäisen tyhjyyden valtaamana, sairaana tai aviokriisissä.
– Kiitos, että pääsitte kaikki tulemaan juhliimme, vitsaili eron partaalta selvinnyt Rendicin pariskunta, joka vietti kymmenvuotispäiväänsä sattumoisin juuri perjantaina.

Tilaisuudessa musisoinut Jukka Tolonen ja kolmesta murhasta tuomiota istuva Late Johansson kertoivat siitä, kuinka synnit voi saada anteeksi. Juhlan toinen juontaja Päivi Tyrni vertasi jälkimmäistä ristin ryöväriin.
– Uskon esimerkin voimaan. Siksi suostuin tähän mukaan, Johansson itse totesi.

Hän ei halunnut kerrata menneitä rikoksiaan, vaan kehotti niistä kiinnostuneita lukemaan tapauksista internetistä. Samalla hän haki kuulijoilta ymmärrystä muistuttamalla, että uhritkin olivat olleet syvällä alamaailmassa.
– En mä mitään kukkakauppiasta tappanut. Voi sanoa, että osuuteni oli ehkä 60 prosenttia ja niiden muiden 40 prosenttia.

Johanssonin rankka tausta ja verbaalinen lennokkuus pitivät yleisön tarkkaavaisena. Mies kertoi olevansa tätä nykyä onnellisesti naimisissa ja päätti puheensa kehotukseen lukea Raamattua.
Ristin ryöväri sai illan kovimmat aplodit. Eräskin kuulija väitti puheenvuoron vastanneen kymmentä raamattutuntia.

Turvajärjestelyt mittavat

Lauri Johanssonin liikkuminen julkisesti siviilissä nosti esiin tavallisuudesta poikkeavia turvallisuusuhkia. Tapahtuman alla liikkui muun muassa huhu, että erään surmauhrin kuolema tultaisiin kostamaan Johanssonille tilaisuudessa.

Johanssonin puheen aikana permantotaso suljettiin liikkumiselta noin puolen välin kohdalta eteen saakka. Yleisön joukossa oli myös siviiliasuisia aseistautuneita poliiseja.

Eräs tilaisuuteen saapunut tunnettu henkirikollinen pyrki Johanssonin puheille moneen otteeseen. Silminnähden voimakkaasti päihtynyttä, mutta rauhallisesti käyttäytynyttä miestä ei päästetty kontaktiin hänen kanssaan.

Alttarikutsu laittoi liikkeelle

Ilta päättyi mediaevankelista Markku Vuorisen puheeseen ja alttarikutsuun. Vuorinen kiteytti kampanjan tarkoituksen kysymykseen kuolemanjälkeisestä elämästä.
– Liian moni ihminen ei tunne Jeesusta ja on matkalla kadotukseen. Siksi me julistamme evankeliumia.
Mitä sinä aiot tehdä Jeesukselle, kuului Vuorisen kysymys yleisölle. Hän muotoili alttarikutsunsa samaan tapaan kuin Jeesus: tulkaa minun tyköni, kaikki työtätekevät ja raskautetut.

Moni kykeni samastumaan kutsun sanoihin. Lavan etuosa täyttyi ensimmäisiin penkkiriveihin asti, ja siniliivisillä rukouspalvelijoilla riitti tekemistä.

Pääkaupunkimissio ei jää tähän, lupasi kampanjaa luotsanneen medialähetysjärjestö IRR-TV:n apulaistoiminnanjohtaja Ari Talja.
– Nyt jo sadat ihmiset ovat kokeneet elämässään muutoksen. Olemme saaneet kutsuja järjestää kampanja myös muissa kaupungeissa.

Youtube-palvelussa olleita muutostarinoita käytiin katsomassa kampanjan aikana yli 100 000 kertaa. IRR-TV:n toiminnanjohtaja Hannu Haukka painotti sähköisen median merkitystä evankelioinnissa ja löysi kristityille esimerkin yllättävältä taholta.
– Laulaja Lady Gaga on saavuttanut suuren suosion, koska hän on aktiivisesti yhteydessä faneihinsa Facebookin ja Twitterin kautta.

Mahdollisuus muutokseen -suurjuhlan musiikista vastasivat Jukka Tolosen lisäksi Minea sekä järvenpääläisen Arkki-seurakunnan Houseband.