Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Boko Haram -järjestö jatkaa tuhotöitään Nigeriassa

 

Naiset pakenevat pommi-iskua St. Finbarrin katolisen kirkon luona Josin kaupungissa 11. maaliskuuta. KUVA: Lehtikuva/Reuters.

Nigeriaa järkyttää tällä hetkellä ääri-islamilaisen Boko Haram -järjestön iskut viranomaisia ja kristittyjä kohtaan. Viimeisimmässä katolista kirkkoa kohtaan suunnatussa autopommi-iskussa 11. maaliskuuta kuoli kymmenen kristittyä. Boko Haram on tappanut yli tuhat ihmistä heinäkuusta 2009 lähtien.

Tammikuussa Boko Haram teki hyökkäyssarjan Kanon kaupunkiin, jonka seurauksena yli 150 henkeä kuoli. Helmi- ja maaliskuussa järjestö on tehnyt pommi-iskuja kirkkoihin Josin kaupungissa. Valitettavasti jotkut ryhmät ovat tehneet myös kostoiskuja. Maaliskuun pommi-iskun seurauksena joukko nuoria kristittyjä tappoi vähintään kymmenen muslimia.

Boko Haramin virallinen arabiankielinen nimi Jama’atu Ahlis Sunna Lidda’awati Wal-Jihad on suomeksi käännettynä ”Profeetan opetusten ja jihadin levittämiseen omistautuneet”. Epävirallinen hausankielinen nimi Boko Haram tarkoittaa ”Länsimainen sivistys on kiellettyä”. Jyrkkään islamin tulkintaan sitoutunut järjestö perustettiin vuonna 2002. Sen tarkoituksena on taistella hallitusta vastaan ja tehdä Nigeriasta radikaali islamilainen valtio.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Nigerialaisista noin puolet on muslimeja, kristittyjä on 40 prosenttia. Myös maan presidentti Goodluck Jonathan on kristitty. Järjestö on ilmoittanut taistelevansa, kunnes sharia-laki on voimassa koko maassa. Tällä hetkellä sharia-laki on käytössä 12 osavaltiossa Nigerian 37 osavaltiosta.

Lue lisää tällä viikolla ilmestyvästä Uudesta Tiestä (12/2012).

Katso myös aiemmat Seurakuntalaisen uutiset aiheesta:
Vieläkö pitää kääntää toinen poski?
Nigerian pommi-iskut tuomittu laajasti maailmalla.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie