Maanviljelijäksi teininä – asenne ratkaisee

 

Kolmen Arkkilan veljeksen omistama ja pyörittämä karjatila sijaitsee Mouhijärvellä. Antti ja Heikki olivat vain 19-vuotiaita kun he aloittivat. ”Se on kyllä hyvin epätavanomainen ikä ammatissa, jossa suurin osa on noin 60-vuotiaita miehiä”.

Arkkilan veljekset siirtyivät jatkamaan maanviljelyä isänsä jalanjäljissä 19-vuotiaina. Päätös ei ollut heille vaikea, vaikka ala ei ole nykyään suuressa huudossa.

 

Parikanniemisäätiö neliöb. 6.-12.8. MJa

Teksti Annika Jalovaara | Kuva Unsplash/William Isted  

 

Kolmen Arkkilan veljeksen omistama ja pyörittämä karjatila sijaitsee Sastamalan Mouhijärvellä. Kaksoset Antti ja Heikki siirtyivät maatilayrittäjiksi vuoden 2016 alussa, kun heidän ennen maatilalla työskennellyt isänsä joutui jäämään sairaseläkkeelle. He olivat silloin vain 19-vuotiaita.

– Se on kyllä hyvin epätavanomainen ikä ammatissa, jossa suurin osa on noin 60-vuotiaita miehiä, kertovat Antti ja Heikki Arkkila.

Veljet ovat kuitenkin aina olleet kiinnostuneita maataloudesta, eikä päätös siksi ollut ulkoisten olosuhteiden pakottama vaan syntyi omasta halusta.

Kysyttäessä, aikooko Antti jatkaa maatilalla eläkeikään asti, hän vastaa epäröimättä: “Totta kai!”

– Yläasteen jälkeen ei kiinnostanut opiskella mihinkään muuhunkaan ammattiin, vaan tuntui luontevalta siirtyä maatalouden pariin. Vaihdos yrittäjyyteen meni kevyesti ja ilman vaikeuksia.

Arkkilan veljekset, kuva Erja Taura-Jokinen


Asenne ratkaisee

– Haastavinta karjatilallisen töissä ovat jatkuvasti hajoilevat koneet ja suuri määrä paperitöitä, joissa meidän äiti auttaa välillä, sanoo Antti.

Paperitöihin kuuluu kirjata ylös mm. eläinten kuolemat tai myymiset ja myös jokainen kerta, kun traktoria ajetaan pellolla. Ilman näitä kahta epäkohtaa karjatilan hoitaminen olisi Antin mielestä hänen ‘unelmaduuninsa’. Häntä on aina kiehtonut yrittäjyys, ja siirtyminen nuorena itsenäiseksi yrittäjäksi oikeastaan vain helpotti hänen elämäänsä, eikä tuntunut ollenkaan vaikealta niin kuin saattaisi kuulostaa.

Kaikki on asenteesta kiinni. Työn kyllä saisi tuntumaan raskaalta jos yrittäisi.

Lue koko artikkeli Nuotasta!