Maa järisi Nepalissa – Fida toimittaa apua tuhoalueille

 
Maanjäristyksen avustuskuorma.

Nepalissa koettiin reilu viikko sitten kauhunhetkiä, kun voimakas maanjäristys iski läntiseen Nepaliin. Fida toimittaa apua kahteen pahiten kärsineeseen piirikuntaan. Ensimmäinen avustuskuorma on jo lähtenyt.

Fidan Aasian aluepäällikkö Jukka Tasanen oli järistyksen sattuessa työmatkalla Kathmandussa. Sielläkin järistys säikäytti, mutta tuhoja se ei aiheuttanut.  

– Onneksi kaikki työntekijämme ovat kunnossa. Myönnämme katastrofikassastamme 20000 euroa apua ja aloitamme välittömästi toimet ihmisten auttamiseksi, hän kertoi tuoreeltaan järistyksen jälkeen. 

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Kathmandussa asuu yksi Fidan suomalainen työntekijä. Lisäksi Fidan Nepalin maaohjelmassa työskentelee 40 nepalilaista Fidan sekä kumppanijärjestöjen työntekijää. He kaikki ovat kunnossa. 

Maanjäristys koetteli pahiten Rukumin ja Jajarkotin piirikuntia. Yli 150 ihmisen on kerrottu kuolleen ja lukuisia koteja on sortunut. Alue on vaikeakulkuista vuoristoa. 

Fida ja paikallinen kumppanijärjestö Transformation Nepal (TFN) aloittivat välittömästi järjestelyt avun toimittamiseksi järistysalueelle. Siellä ei tällä hetkellä ole Fidan hanketyötä, mutta kumppanijärjestöllä on alueelle kontakteja. 

– Tämän hetkisen tiedon mukaan kriisi koskettaa noin 225000 alueen asukasta. Teemme kaikki suunnittelut paikallisen, avustustoimia koordinoivan Association of International NGOs in Nepal (AIN) ohjeiden mukaisesti.  

Avustuskuorma pääsee perille alueelle tällä viikolla. 

– Se pitää sisällään ruokaa 12 päivän ajaksi noin 230 perheelle, ja kriisimajoitukseen soveltuvia telttoja, patjoja ja huopia. Ihmiset on saatava suojaan ja heitä autettava suurimmassa hädässä, Jukka Tasanen kertoo. 

Fidan ja TFN:n apua tavoittaa yli 1000 ihmistä. 

Fidalla on Nepalissa myös kummilapsia Himalajan vuorilla Khiji Demban maalaiskunnassa ja Etelä-Nepalin tasangolla Bateshworissa. Kummilasten kotialueella ei ole raportoitu tuhoja maanjäristyksen vuoksi. 

 
Fida artikkeli