Luther-säätiö rakentaa omaa hiippakuntaa

 

Piispa Matti Väisänen rakentaa parhaillaan Suomen lähetyshiippakuntaa. Se muodostuisi Luther-säätiön jumalanpalvelusyhteisöistä, mutta siihen voisi liittyä myös säätiön ulkopuolisia luterilaisia jumalanpalvelusyhteisöjä, kertoo Savon Sanomat tänään.

Pappisvirkanssa ev.lut.-kirkossa menettänyt piispa Väisänen saarnasi Luther-säätiöön kuuluvan Pietari-yhteisön messussa Kuopiossa sunnuntaina.

Suomen lähetyshiippakunta koostuisi Luther-säätiön jumalanpalvelusyhteisöistä, joita tällä hetkellä on 23 eri puolilla Suomea. Lisäksi siihen voisivat liittyä Luther-säätiön ulkopuoliset jumalanpalvelusyhteisöt, jotka sitoutuvat Raamattuun ja luterilaiseen tunnustukseen.

Dei Neliöb. 9.2.-3.3.

- Suomen lähetyshiippakuntaan haluaa liittyä ainakin Vakka-Suomen luterilainen jumalanpalvelusyhteisö, joka toimii Laitilassa, kertoo Ruotsin ja Suomen Lähetysprovinssin piispa Matti Väisänen Savon Sanomien haastattelussa.

Erkaantuminen kirkosta jatkumassa?

Väisänen sanoo mielipiteenään lehtihaastattelussa, että Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkkojärjestys on ristiriidassa luterilaisen tunnustuksen ja Raamatun kanssa.

- Suomen lähetyshiippakunta toimisi ev. lut. kirkon sisällä, mutta sitä ei säätelisi kirkkojärjestys, vaan oma hiippakuntajärjestys, hän tähdentää.

Ruotsin Missionsprovinsenin, joka vihki Väisäsen piispaksi, alaisuudessa toimiminen on Väisäsen mukaan 1-2 vuotta kestävä välivaihe ennen omaa hiippakuntaa.

Itä-Suomen yliopiston kirkkohistorian professori Hannu Mustakallio pitää samaisen lehden haastattelussa Luther-säätiön hiippakuntasuunnitelmia irtautumisena luterilaisen kirkon yhteydestä.

- Jos sanoutuu irti kirkkojärjestyksestä, niin erkaantuminen luterilaisesta kirkosta näyttää ottavan taas askeleen eteenpäin.

- Yleisesti ottaen tämä on luterilaisen kirkon kannalta huolestuttava kehitys.