Luterilainen pastori Saksan liittopresidentiksi

 

Joachim Gauck on Saksan uusi liittopresidentti. KUVA: J. Patrick Fischer/ Wikimedia Commons

Saksa sai eilen uuden liittopresidentin, kun tehtävään valittiin ihmisoikeusaktivistina tunnettu 72-vuotias pastori Joachim Gauck. Hän sai liittokokouksen äänestyksessä 991 ääntä jaossa olleista 1 232:sta äänestä. Edellinen liitopresidentti Christian Wulff erosi tehtävästään helmikuussa taloussotkujen vuoksi.

Rostockista kotoisin oleva pastorin poika Joachim Gauck opiskeli kotikaupungissaan teologiaa ja työskenteli vuodesta 1965 lähtien Mecklenburgin evankelis-luterilaisen kirkon palveluksessa. Gauck tuli tunnetuksi silloisessa Itä-Saksassa johtamistaan rauhanmarsseista ja valtiota arvostelevista saarnoistaan. Itä- ja Länsi-Saksan yhdistymisen jälkeen Gauck johti Itä-Saksan turvallisuuspoliisin Stasin arkistojen tutkintaa.

Joachim Gauck on poliittisesti sitoutumaton, mutta on määritellyt itsensä vasemmistolaiseksi liberaali-konservatiiviksi. Gauck elää avoliitossa toimittaja Daniela Schadtin kanssa. Hänellä on neljä aikuista lasta ensimmäisestä avioliitostaan.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Saksan liittopresidentillä ei ole juurikaan poliittista valtaa, vaan tehtävät ovat pääasiallisesti seremoniallisia ja arvojohtajuuteen liittyviä.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie