Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Lesta-kohusta varoituksen saanut Mikko Salmi: ”Olen hullunrohkea umpihankihiihtäjä”

 

Oulun viestintäjohtaja Mikko Salmi poisti tämän kuvan Facebook-profiilistaan sen herätettyä pahaa verta lestadiolaispiireissä. KUVA: Kuvakaappaus sosiaalisesta mediasta

”Olen hullunrohkea umpihankihiihtäjä”, tunnustaa Oulun viestintäjohtaja Mikko Salmi, joka joutui pyytämään anteeksi lestadiolaisia loukannutta Facebook-postaustaan.

Oulun kaupungin viestintäjohtajan Mikko Salmen Facebookin selfiekuva nostatti viikonloppuna kohun etenkin Oulun suunnan lestadiolaispiireissä.

Salmi julkaisi henkilökohtaisessa profiilissaan kuvan, jossa hän on peittänyt kolme kirjainta Oulun kaupungin mainossloganista ”Paremman elämän puolesta”. Näin kylttiin jää luettavaksi teksti: ”Paremman elämän lesta.”

KRS Krito 10.-23.6.

Lesta-sanaa käytetään Pohjoispohjanmaalla ivallisena nimityksenä vanhoillislestadiolaisista.

Viestintäjohtaja Mikko Salmi avasi tänään perjantaina Radio Deissä Tapani Ruokasen haastattelussa tapaansa käyttää sanoja ja perusteli sanoilla leikittelyään.

– Olen aina tykännyt sanoista ja sanoilla leikkimisestä ja erikoisista yhdistelmistä, joilla kääntää näkökulmaa.

Salmi sanoi omaksuneensa asenteen emerituspiispa Eero Huoviselta.

– Elämänasenteeni on huumorinsävytteinen. Piispa Eero Huovinen joskus sanoi, että elämä on parhaimmillaankin aika hankalaa. Ajattelen aika samalla tavalla.

Kaupunginjohtaja pahoitteli, Salmi pyysi anteeksi

Kohun alettua Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala kirjoitti Twitterissä viestintäjohtaja Salmen olevan pahoillaan julkaisemastaan kuvasta. Laajala tähdensi Salmen julkaisseen kuvan henkilökohtaisessa Facebookissaan, ei Oulun kaupungin.

Myös Mikko Salmi pyysi nopeasti anteeksi kuvan julkaisemista korostaen, että ”lesta” ei ole hänen omassa kielenkäytössään haukkumasana. Salmen mukaan kyse oli viattomasta sanaleikistä.

­– Juuri sen takia, että elämä on aika hankalaa, asenteen täytyy olla huumoripitoinen, kepeä – jopa hauska. Miten hauskuutta voi lisätä on se, että kääntää näkökulmaa ja katsoo asioita toisesta näkövinkkelistä, huomautti Salmi Radio Deissä.

Huhtikuun alussa Oulun kaupungin viestintäjohtajana aloittanut Salmi työskenteli aiemmin Demokraatti-lehden päätoimittajana ja sitä ennen juontajana ja toimittajana Radio Deissä. Aiemmin hän on käyttänyt sanoja myös papin työssä ja laulajana sanoittaen kappaleensa itse. Sanoilla leikittely näkyy esimerkiksi hänen julkaisemansa Jyviä ja pakanoita -levyn nimessä.

– Ehkä uravalinnoissakin näkee sen, että näkökulman hakeminen on ollut minulle hirveän tärkeää. Sen takia olenkin tällainen I still haven’t found what I am looking for – U2 -kaveri

– Olen ollut hirveän onnekas siinä, että minulle on sattunut sellainen temperamentti ja luonne, joka on hullunrohkea umpihankihiihtäjä. Olen hirveän huono hiihtämään latuja, jotka joku muu on merkannut.

Kohu johti varoitukseen: ”Kaupunki sanoutuu irti epäasiallisesta käytöksestä”

Kaupunginjohtaja Päivi Laajala tiedotti tällä viikolla viestintäjohtaja Mikko Salmi saavan kirjallisen varoituksen lesta-sanan käytön vuoksi. Laajalan mukaan asiasta keskusteltiin kaupunginjohtajan ja Oulun kaupunginhallituksen kesken.

– Varoitus johtuu siitä, että Salmen käytös viestintäjohtajana ei ole ollut kaupungin arvojen eikä hänen julkisen tehtävänsä ja roolinsa vaatimusten mukaista. Oulun kaupungin arvoihin kuuluu ihmisten tasa-arvoinen ja kunnioittava kohtelu, ja kaupunki sanoutuu irti kaikesta epäasiallisesta käytöksestä, kertoi Laajala.

Isäntänä Tapani Ruokanen Radio Deissä perjantaisin kello 16 ja uusintana tiistaisin kello 19.