Ihmisiä ja ilmiöitä: Venäjän hyökkäys karisti Timo Soinista EU-kriittisyyden: ”Ennen katsoin tahallaan sivuun, kun sopi agendaan vetää turpaan”

Leipiä ohikulkeviin juniin

 

Las Patronas eli Suojelijat on 12 naisen ryhmä, joka on vuodesta 1997 alkaen auttanut kotikylänsä Amatlánin läpi tavarajunalla matkaavia laittomia siirtolaisia. Kylä sijaitsee 360 kilometrin päässä México citystä länteen. Las Patronas -keskus on vaatimaton pieni talo, jossa tarvittaessa majoitetaan siirtolaisia eripituisia aikoja.

Joka päivä naiset kokoavat ruokapaketteja, jotka sisältävät leipää, hedelmiä ja päivittäistarvikkeita. Ne heitetään ohikulkeviin juniin. Päivittäin he myös tarjoavat aterian halukkaille. Enimmillään syöjiä on ollut 200.
– Jumala tahtoo, että annamme eteenpäin siitä mitä meillä on. Minun asiani ovat hyvin, joten jaan omastani niille, joilta puuttuu, Norma Romero tiivistää elämänkatsomuksensa. Hän on nelikymppinen sokerinviljelijän leski ja 19-vuotiaan pojan äiti. Hän saa vaatimatonta leskeneläkettä ja pitää ohessa pientä paperikauppaa. Mutta varsinaiselta kutsumukseltaan hän on ihmisoikeustaistelija.
– Aloittaessamme emme tienneet mitään Väli-Amerikan enemmistön kurjista oloista. Emme ulkomaalaisvirastosta, ihmisoikeuksista, mistään. Mutta työn mukana olemme oppineet.
Kaikki eivät pidä siitä, että laittomia siirtolaisia autetaan. Patronaseja kritisoidaan ja heitä on painostettu ajoittain hyvin voimakkaasti. Lisäksi matkalaisten joukossa on sellaisia, jotka haluavat vain käyttää hyväkseen ilmaista apua.
– Väkivaltaa ja pahuutta ilmenee, mutta meidän asiamme ei ole syyttää eikä tuomita ketään. Velvollisuutemme on vain tehdä oma osamme, Norma Romero sanoo.
Katoliselle Norma Romerolle usko on toimintaa. Laittomien siirtolaisten auttaminen on hänen jumalanpalveluksensa.
Patronat jakavat myös lääkkeitä, ohjaavat sairastuneita ja loukkaantuneita hoitoon, neuvottelevat viranomaisten kanssa ja järjestävät lakiapua. He myös etsivät junasta pudonneita ja auttavat kuolleiden henkilötietojen selvittämisessä sekä yhteydenpidossa omaisten kanssa.
Las Patronas ei ole ainoa laittomia siirtolaisia auttava ryhmä Meksikossa. Etelässä Chiapasissa on keskus, jossa hoidetaan sairaita ja vammautuneita kulkijoita. Sitä pitää Olga Sánchez Martínez.
Oaxacassa on katolisen pappi Alejandro Solalinden perustama siirtolaismajatalo.
Yhteistä kaikille on, että työ on vapaaehtoista ja toimii lahjoitusvaroin.

Lue lisää uudesta Sana-lehdestä

Dei Neliöb.20.9.-11.10. MJa