Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Jeesuksen roolia näyttelevä Lauri Mattila: ”Epäilin, rakastaako Jumala minuakin”

 
Lauri Mattila istuu ikkunan ääressä.

Kun Lauri Mattila tuli uskoo, hänen elämässään alkoi rytistä. Ilman Jumalaa hän ei olisi selvinnyt. Hän näyttelee Vivamon Raamattukylän Ihmisen Poika -pääsiäisnäytelmässä Jeesuksen roolia. KUVA: KAROLIINA RAUHIO-POKKA

Lauri Mattila näyttelee pääsiäisnäytelmässä Jeesusta. Hän on valmistautunut rooliin rukoilemalla ja kasvattamalla parran.

– Jeesuksen rooli on minulle huikea haaste ja mahdollisuus. Olen ollut mukana pääsiäisnäytelmässä vuodesta 2015 lähtien. Näyttelin aiemmin kiusaajan roolia, joten voidaan kai puhua aikamoisesta ylennyksestä, Lauri Mattila vitsailee.

Kun häntä pyydettiin Jeesuksen rooliin alkuvuodesta, hän oli ensin hiukan hämmästynyt, koska hänen ulkonäkönsä ei vastaa perinteistä kuvaa parrakkaasta ja pitkähiuksisesta Jeesuksesta.  Suurimmat kamppailut näyttelijä on kuitenkin käynyt siinä, miten hän voisi näytellä Vapahtajan persoonaa.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

– Parhainkaan roolisuoritukseni ei olisi kuin varjo Jeesuksesta. Miten minä voisin näytellä täydellistä rakkautta ja hyvyyttä? Olen tullut siihen tulokseen, etten voi eikä minun tarvitsekaan olla täydellinen Jeesus. Jokainen ihminen on luotu Jumalan kuvaksi, joten meissä jokaisessa on pieni pala häntä.

Lauri on valmistautunut rooliin rukoilemalla, keskustelemalla muiden Jeesusta näytelleiden kanssa ja katsomalla The Chosen -sarjaa. Lisäksi hän on kasvattanut parran. Työtä tehty paljon myös Vivamon Raamattukylän ohjaaja Matias Nymanin kanssa.

– Minun kuvani Jeesuksesta on rakastava, ja haluaisin tuoda sitä esiin roolin kautta. Olen rukoillut paljon, sillä ilman Jeesusta en voisi näytellä häntä.

Jumala ei ole kaukana kärsivää

Lauri Mattila kokee, että rooli on avannut hänelle uusia näkökulmia ja syventänyt hänen suhdettaan Jeesukseen. Yhtenä esimerkkinä hän mainitsee Jeesuksen kovilta tuntuvat sanat kavaltaja Juudaksesta: ”Ihmisen Poika lähtee pois juuri niin kuin kirjoituksissa hänestä sanotaan, mutta voi sitä, josta tulee Ihmisen Pojan kavaltaja! Sille ihmiselle olisi parempi, ettei hän olisi syntynytkään.” (Mark. 14:21)

Olisi kamala ajatus, jos Jumala todella ajattelisi, että jonkun ihmisen syntymä oli virhe, Lauri huomauttaa. Nyt hän kuitenkin kuulee Jeesuksen sanoissa vihan sijaan surua ja sääliä Juudasta kohtaan, joka joutuisi kulkemaan vaikean tien. Jeesus siis tuollakin hetkellä rakasti Juudasta, vaikka tämä kavalsi hänet.

Myös Jeesuksen ­rukoustaistelu Getsemanessa koskettaa näyttelijää. Jeesus rukoilee Jumalaa moneen kertaan ahdistuksen ja kauhun vallassa lähestyvän kärsimyksen ja kuoleman edessä: ”Isä, kaikki on sinulle mahdollista. Ota tämä malja minulta pois. Ei kuitenkaan minun tahtoni mukaan vaan sinun.” (Mark. 14:36)

Jeesuksen ristinkuolema on meille tuttua, mutta kun sen näkee omien silmiensä edessä, se voi koskettaa sydäntä.

– Meistäkin voi joskus tuntua, että ahdingon keskellä Jumala on kaukainen eikä vastaa, mutta hän on koko ajan meidän rinnallamme ja vahvistaa meitä niin kuin hän vahvisti Jeesusta, joka teki Jumalan tahdon (Luuk. 22:43).

Lauri toivoo, että näytelmä voisi vahvistaa katsojaa uskossa.

– Jeesuksen ristinkuolema on meille tuttua, mutta kun sen näkee omien silmiensä edessä, se voi koskettaa sydäntä. Jeesus oli valmis kulkemaan ristin tien, koska hän rakasti meitä niin paljon.

Mutta Jumalan rakkaus ei ole ollut Laurillekaan aina selvää.

***

Lue Lauri Mattilan koko haastattelu maksutta Uuden Tien verkkolehdessä. Siinä hän kertoo uskoontuloonsa johtaneista tapahtumista sekä työstään Verkoston musiikkityön koordinaattorina.

 
artikkelibanneri Uusi Tie