Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Lasse Heikkilän haaveena on esittää Suomalainen messu valtiopäivien avajaisissa

 

Lasse Heikkilä. Kuva: Sari Savela

Vuonna 1998 ensiesityksensä saaneesta, suuren suosion saavuttaneesta Suomalaisesta messusta on valmistunut juhlaversio 100-vuotiaan Suomen kunniaksi. Säveltäjä Heikkilä tuo messussa esiin historiaamme ja kristinuskon merkitystä.

Suomalaista sielunmaisemaa kansanmusiikin ja tanssin keinoin luotaavan Suomalaisen messun juhlakiertue käynnistyy Tampere-talossa lauantaina 25.3. Kiertue poikkeaa 40 paikkakunnalla ennen huipentumistaan Suomen 100-vuotispäivänä 6.12.2017. Lasse Heikkilä kertoo, että messun ensi-iltaan valmistautuminen on jo pitkällä. Musiikkiryhmä Valkian ohjelmisto on muuten valmiina, mutta bändiä päätettiin vielä laajentaa jousisektiolla. Uusia tanssikoreografioita harjoitellaan ahkerasti. Hekkilän mukaan Tampere-talossa on tiedossa isot juhlat – puoli salia on jo myyty täyteen.

Suomalainen Messu, joka on messun muotoon rakennettu sävelteos, sai alkunsa vuonna 1997 säveltäjä Lasse Heikkilän kansallissävyisistä melodioista. Se esitettiin ensimmäisen kerran marraskuussa 1998 Turku-areenalla. Vuosituhannen vaihteen jälkeen Valkia-musiikkiryhmä on esittänyt messun erilaisissa yhteyksissä peräti 250 kertaa. Sitä on esitetty niin kirkoissa, konserttisaleissa kuin luonnon keskelläkin. Heikkilä paljastaa, että haluaisi tuoda Suomalaisen messun vielä täysin erilaiseen miljööseen – Suomen valtiopäivien avajaisiin.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

– Haluaisin muistuttaa päättäjiä siitä, minkälaista polkua tähän päivään on kuljettu ja miten valtava merkitys kristinuskolla on ollut siinä menestystarinassa, jonka Suomi on osakseen saanut.

Uudistettuun messuun on sävelletty neljä uutta musiikkiteosta

Uutena visuaalisena elementtinä Suomalaiseen messuun tuotetaan luontokuvista ja historiallisesta aineistosta koostuva videotausta, joka tuo luonnon keskelle konserttisaleja ja linkittää laulut ja niihin liittyvät tunteet itsenäisen Suomen historiaan.

– Suomalaisen messun juhlaversiossa kerrotaan kansan syvien rivien tarinaa matkalla Venäjän suuriruhtinaskunnasta yhdistyneen Euroopan pohjoiseksi ulottuvuudeksi. Laulujen välillä pysähdellään katselemaan muutamia valikoituja historiallisia valokuvia ja koitetaan tavoittaa niitä tunteita, jotka ovat kansaamme historian käänteissä ravistelleet.

Lasse Heikkilä on säveltänyt Suomalaisen messun juhlaversioon neljä uutta musiikkinumeroa. Sotien muistot kertoo evakoista ja Siunaamme sinua Suomi -laulussa kiitetään juhlallisesti perinnöksi saamastamme isänmaasta. Messusta löytyy myös yksi uusi instrumentaalikappale.

Sanoitukset uusiin Suomalaisen messun lauluihin ovat Radio Dein keväällä 2016 järjestämän kilpailun satoa. Runoja ja laulutekstejä lähetettiin kilpailuun huimat 1000 kappaletta. Suomalainen messu esitetään Radio Dein 20-vuotisjuhlatapahtumana Kirkkopäivillä Turun Mikaelin kirkossa 19.5., Seinäjoen Urheilutalossa 12.8., Oulun Madetoja-salissa 16.9. ja Helsingin Kulttuuritalossa 3.11.

– Koin itseni etuoikeutetuksi saadessani lueskella tunnettujen ja tuntemattomien tarjoamia tekstejä. Valitut nousivat esiin kertalukemisella. Ne ovat todella hyviä. Paljon oli muitakin lauluksi tulemisen ansaitsevia tekstejä, mutta ne eivät täyttäneet juhlaversion kokonaisuuden aukkoja.

Messusta tehty levy on myynyt yli 20.000 kappaletta. Lukuisat kuorot ovat esittäneet teosta konsertti- ja jumalanpalvelusversioina sekä Suomessa että ulkomailla. Juhlavuoden kunniaksi ilmestyy myös uusi Suomalainen messu -levy.