Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Lapsi- ja perhejärjestöt tahtovat yhdessä vaikuttaa ensi lokakuun maakuntavaalien tulokseen

 

Kuva: Sanna Krook, Kirkon kuvapankki

Evankelis-luterilaisten seurakuntien palvelujärjestö, Nuori kirkko ry, on mukana 22 toimijan ryppäässä, joka haluaa Suomeen lasten hyvinvoinnista huolehtivia maakuntapäättäjiä.

Suomi järjestää ensimmäiset maakuntavaalinsa näillä näkymin ensi lokakuun viimeisenä sunnuntaina.

Alun perin ne piti järjestää jo tammikuussa, presidentinvaalien yhteydessä, mutta sote- ja maakuntauudistuksen viivästyminen siirsi maakuntavaaleja yli puolella vuodella.

Perheniemi neliöb. 17.-23.6.

Lokakuun vaaleissa valitaan maakuntavaltuustot, jotka käyttävät ylintä päätösvaltaa Suomen uusissa maakunnissa.

Maakuntavaltuustot päättävät maakunnan toiminnasta, taloudesta ja hallinnosta.

Yhteensä 22 lapsi- ja perhejärjestöä ovat perustaneet Anna ääni lapselle –kampanjan, jolla ne haluavat korostaa sitä, että lapsista huolehtiminen on paras mahdollinen investointi maakunnan tulevaisuuteen.

Järjestöt tahtovat, että maakunnat osaavat ennakoida ja tunnistaa oman alueen lasten hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä ja reagoida niihin. Uusien maakuntapäättäjien pitäisi huolehtia jokaisen lapsen hyvinvoinnista alueellaan koko vaalikauden ajan. Lasten ja nuorten palveluiden resursseista ja laadusta ei saisi nipistää.

Yhteisessä tiedotteessaan järjestöt luonnehtivat menestyvää maakuntaa sellaiseksi, joka mm. kokoaa lasten ja perheiden palvelut, tuen ja toiminnan perhekeskukseen yhden luukun taakse sekä perustaa maakunnallisen lapsiasiavaltuutetun toimen.

Lapsi- ja perhejärjestöt tekivät yhteistyötä jo viime vuonna kuntavaalien yhteydessä, jolloin ne kutsuivat vapaaehtoisia Ääni lapselle –agenteiksi. Lähes 600 henkilöä lähti mukaan.

Järjestöt päättivät jatkaa agenttitoimintaa sekä maakuntavaaleissa 2018 että eduskuntavaaleissa 2019.

Agentti voi edistää tahtomallaan tavalla lapsen äänen kuulumista esimerkiksi jakamalla materiaalia sosiaalisessa mediassa, lähikaupan ilmoitustaululla tai vaalitorilla.

Mukana kampanjassa ovat Lastensuojelun Keskusliitto, Barnavårdsföreningen, Ensi- ja turvakotienliitto, Hope ry, Icehearts, Kehitysvammaliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Marttaliitto, Nuori kirkko, Nuorten Ystävät, Parasta Lapsille, Pelastakaa Lapset, Pesäpuu, Pienperheyhdistys, SOS-Lapsikylä, Suomen Vanhempainliitto, Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiö, Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt, Väestöliitto, WAU, Yhden Vanhemman Perheiden Liitto sekä Yhteiset Lapsemme.

Nuori kirkko ry on evankelis-luterilaisten seurakuntien palvelujärjestö, joka tukee noin 45 työntekijän voimin yli 300 jäsenseurakuntansa kasvatustyötä.