Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Kristillisten opistojen taloustilanne heikkenee – jo toinen opisto aloittaa yt-neuvottelut tänä vuonna

 

Iso Kirja -opisto on juuri aloittanut YT-neuvottelut. Kuva: Saija Alanko

Suomen Raamattuopisto vähensi henkilöstöä alkuvuodesta, ja keskiviikkona 9.5. Iso Kirja ry:n hallitus ilmoitti aloittavansa yhteistoimintaneuvottelut.

Iso Kirja ry:n hallitus on ilmoittanut aloittavansa yt-neuvottelut henkilöstönsä kanssa. Tavoitteena on sopeuttaa kustannustaso vastaamaan toiminnassa tapahtuneita muutoksia.

– Meillä on uusi strategia tekeillä. Toimintaympäristö muuttuu, ja opiston toiminnan tule seurata muutosta. Uuden toimintamallin työstäminen on ollut työn alla jo pari vuotta, kertoo Ison Kirjan rehtori Tanja Laulainen.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Ison kirjan vuosittaisen laskelma opiskelijaviikoista on Laulaisen mukaan laskenut vuosien aikana jonkin verran, mutta isompi muutos on siinä, minkä tyyppisessä koulutuksessa opiskelijat käyvät. Vuosina 2005-2012 tutkintoon tähtäävillä linjoilla opiskeli keskimäärin 360 opiskelijaa, mutta vuosina kyseisillä linjoilla 2015-2017 on ollu vain 150 opiskelijaa vuosittain. Laulauisen mukaan nykyään opiskellaan enemmän lyhyemmillä linjoilla tai monimuotoisessa koulutuksessa.

– Maailma muuttuu siihen suuntaan, että ihmiset haluavat opiskella työn ohessa tai kotoa käsin.

Suomen Raamattuopisto on paininut taloudellisten haasteiden kanssa jo pitkään. Seurakuntalainen uutisoi aiemmin tänä vuonna, että Suomen Raamattuopiston Säätiön (SROS)  hallitus päätti vähentää henkilöstöä talouden tervehdyttämiseksi. Neuvottelujen päätteeksi irtisanottiin kolme henkilöä. Valtaosa vähennystarpeesta pystyttiin ratkaisemaan eläkejärjestelyjen ja osa-aikaistamisen keinoin.

-Tämä on ollut yksi vaikeimpia ratkaisuja historiassamme. Tähän kuitenkin päädyttiin, jotta voisimme vastuullisesti kehittää Raamattuopiston työtä, SROS:n toiminnanjohtaja Lauri Vartiainen kommentoi asiaa tuolloin Seurakuntalaiselle.

Huhtikuussa seurakuntalainen uutisoi, että Helsingin Diakonissalaitoksen omistama Heponiemen hiljaisuuden keskus lopettaa toimintansa lokakuun lopussa, koska se ei ole kannattavaa.