Länsi-Suomen Rukoilevaiset vaalivat perinteitä

 

Viime viikonvaihteessa kokoontui Rauman Lappiin Länsi-Suomen Rukoilevaiset (LSRY) omiin Kesäseuroihinsa. Juhlavieraita oli noin 700. Juhlilla näkyi rukoilevaisille tyypillinen vanhojen luterilaisten perinteiden korostus.

1600-luvun kirkkokäsikirjan mukaan pidetyssä jumalanpalveluksessa saarnasi Martti Huhtinen aiheenaan avionrikkoja ja Jeesus. Huhtinen saarnasi haureuden syntiä vastaan, mutta tarjosi Jeesuksen ansaitsemaa armoa ja anteeksiantoa niille, jotka katuvat syntejään ja tekevät parannuksen.

”Vain Jeesuksen eteen jääminen rikkoo paatumuksemme ja onnettomuutemme, jossa nyt kansana ja kirkkona olemme. Ei meidän syntimme eikä huoruutemme häviä yleisen hyväksymisen hyminässä. Me tarvitsemme sydämen nöyrtymistä ja syntien anteeksiantamusta! Avaa, Herra Jeesus, meidän korvamme ja sydämemme kuulemaan totuuttasi ja nöyrtymään parannukseen!” Huhtinen rukoili.

Biblia ja vanha virsikirja

Rukoilevaisuus on syntynyt 1700-luvulla kalantilaisen Liisa Eerikintyttären kokeman herätyksen seurauksena. LSRY:n pappi, TT Timo Laato kertoo, että rukoilevaiset haluavat vaalia herätyksen perinnettä ja luterilaista puhdasoppisuutta.

– Rukoilevaisuudelle on tyypillistä, että käytämme vanhaa hartauskirjallisuutta puhdasoppisuuden ja pietismin ajoilta.

Liike käyttää myös vuoden 1776 raamatunkäännöstä, Bibliaa. Se on suomennettu Lutherin käännösratkaisujen pohjalta.

Rukoilevaiset pitävät polvirukouksia ja virret veisataan vuoden 1701 virsikirjasta. Seuroissa lauletaan myös vanhoja Siionin virsiä sekä laulukokoelmaa Halullisten sielujen hengelliset laulut. Länsi-Suomen Herännäislehti toimii yhdyssiteenä liikkeen kannattajien kesken.