Lähtöjuhlaansa 31.10. viettävä piispa Irja Askola palkittiin Minna Canth -palkinnolla

 

Helsingin piispa Irja Askola. Kuva: Aarne Ormio/Kirkon kuvapankki

Piispa Irja Askola on saanut ensimmäistä kertaa jaetun Minna Canth -palkinnon. Suomen Messusäätiön rahoittama 5000 euron palkinto luovutettiin Askolalle Helsingin Kirjamessuilla torstaina 26.10.

Kiitospuheessaan piispa Irja Askola muistutti Minna Canthin elämän esikuvallisuudesta. ”Minna Canth näki koulutuksen merkityksen. Hän oivalsi oman kielen merkityksen. Hän kiivastui tekopyyhyydestä. Hän aavisti myötätunnon voiman”, Askola totesi kiitospuheessaan.  Piispa Askola lahjoitti palkintorahat, 5000€, kehitysmaan tyttöjen koulutusstipendeihin Naisten pankin kautta.

Palkinto myönnetään henkilölle, jonka työ kirjoittajana, yrittäjänä tai yhteiskunnallisena vaikuttajana innostaa rakentamaan rohkeasti parempaa Suomea.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

– Suomen evankelisluterilaisen kirkon ensimmäisenä naispuolisena piispana Irja Askola on rikkonut lasikaton, jonka sirpaleet ovat haavoittaneet syvästi häntä itseäänkin. Kärjistyneessä mielipideilmastossa Askola on ottanut vahvasti kantaa inhimillisyyden, suvaitsevaisuuden, monikulttuurisuuden ja tasa-arvon puolesta, palkintoraati sanoi perusteluissaan.

Koko päivän kestävä lähtöjuhla

Helsingin hiippakunnan piispa Irja Askolan lähtöjuhlaa vietetään tiistaina 31.10. Kaikille avoin juhla alkaa musiikkihartaudella Helsingin tuomiokirkossa klo 8.00. Puolenpäivän aikaan klo 12 on vuorossa keskipäivän musiikkihartaus Alppilan kirkossa. Yhteislauluna kajahtaa virsi 170 Jumala ompi linnamme Tuomiokirkon Unioninkadun puolen portailta. Yhteislaulutilaisuudessa solisteina ovat Jorma Elorinne, Jippu, JP Leppäluoto ja Marzi Nyman.

Ilta päättyy Helsingin tuomiokirkossa lähtömessuun, jossa saarnaa Irja Askola. Tuomiokirkon ja Alppilan kirkon tilaisuudet striimataan ja niitä on mahdollista seurata verkon kautta.