Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Lähetysseura lopettaa 17 kehitysyhteistyöhanketta

 

Suomen Lähetysseuran kehitysyhteistyö lakkaa Angolassa, Vietnamissa, Kiinassa ja Palestiinassa. Kuva kertoo, missä kaikkialla Lähetysseura tekee työtä. Kuva: SLS

Suomen Lähetysseuran yhteistoimintaneuvottelut johtavat 20 henkilötyövuoden vähentämiseen .

Kehitysyhteistyöohjelmasta lopetetaan kaikkiaan 17 hanketta. Kehitysyhteistyö loppuu kokonaan Vietnamissa, Kiinassa, Angolassa ja Palestiinassa. Näistä Angolassa ja Palestiinassa jatketaan edelleen Lähetysseuran muuta työtä seurakuntien, testamenttitulojen ja yksityisten lahjoittajien varojen turvin. Lähetysseuran kummityö säilyy ennallaan 15 maassa ja siten myös Kiinassa koulutus- ja kummilapsityö jatkuvat. Vietnamissa sen sijaan joudutaan lopettamaan työ kokonaan.

Suomen Lähetysseura käyttää omaa pääomaansa ja rahoitustaan, jolla se jatkaa hankkeita kumppanien kanssa vuoden 2016 eli sopimuskauden loppuun asti.

Dei, suomigospel, neliöb. 11.-17.6.

Angolassa loppuvat hankkeet liittyvät sisällissotaa paenneiden paluumuuttajien kotouttamiseen, Kiinassa terveyskysymyksiin ja kuurojen varhaisopetuksen kehittämiseen. Palestiinassa loppuvat opetuksen ja vammaistyön kehittämisen hankkeet, mutta työ kirkollisen työn sekä rauhan ja sovinnon teemoissa jatkuu. Vietnamin lakkautettavissa hankkeissa on keskitytty ihmiskaupan ennaltaehkäisyyn, terveyteen ja koulutukseen.

– On surullista nähdä, miten kumppanikirkkomme joutuvat irtisanomaan vähemmistökielten opettajia Senegalissa ja kylien kouluttajia Tansaniassa. Vähennykset merkitsevät kumppaneillemme yli 220:n työntekijän irtisanomisia eri hankkeista, kertoo Lähetysseuran toiminnanjohtaja Seppo Rissanen seuran tiedotteessa.

– Hankkeiden arvioinnin kriteereinä ovat olleet maan yleinen talouskehitys ja mahdollisuus saada muuta rahoitusta. Esimerkiksi Vietnam ja Kiina eivät enää lukeudu maailman köyhimpien maiden joukkoon. Tästä huolimatta niissä on äärimmäistä köyhyyttä, minkä vuoksi teemme nämä päätökset raskain sydämin, Rissanen sanoo.

Lähetysseuralla on yhä 85 kehitysyhteistyöhanketta ensi vuodelle, mutta niidenkin rahoitusta on jouduttu vähentämään.

Yhteistoimintaneuvottelujen syynä ovat Suomen hallituksen kehitysyhteistyöleikkaukset ja seurakuntien talouskehitys. Lähetysseuralle ulkoministeriön leikkaukset merkitsivät yli 3,3 miljoonan euron vähennystä kehitysyhteistyövaroihin verrattuna vuoteen 2015, jolloin kehitysyhteistyöhön käytettiin 8,4 miljoonaa euroa.

 
artikkelibanneri Uusi Tie