Ihmisiä ja ilmiöitä: Ovet auki Israelin evakoille – Maailma seuraa ja kommentoi tilannetta Gazassa, Israelissa omaa surua hoidetaan auttamalla maan sisäisiä pakolaisia

Kymmeniä uhreja ISISin pommi-iskuissa palmusunnuntaina Egyptissä

 

Kuvassa St. Peter koptikirkko Kairossa. Kuva: Opendoors

Isis iski kahteen koptikirkkoon palmusunnuntaina. Kuolonuhreja on ainakin 49 ja loukkaantuneita yli sata.

Egyptin presidentti Abdel Fattah el-Sisi on julistanut maahan kolmen kuukauden hätätilan koptikirkkoihin tehtyjen pommi-iskujen vuoksi. Presidentti on myös julistanut Egyptiin valtakunnallisen kolmen päivän suruajan tapahtumien vuoksi, kertoo CNN verkkosivuillaan.

Palmusunnuntain pommi-iskuista ensimmäinen tehtiin Pyhän Yrjön (St George) kirkossa Tantan kaupungissa. Räjähdyksessä kuoli ainakin 27 ihmistä ja loukkaantui 78 ihmistä. Silminnäkijän mukaan kirkko tuhoutui täysin sisältä. Pommi oli tiettävästi asennettu kirkon pääsaliin istuimen alle.

Karas-Sana Neliöb. 4.-10.12. MJa

Toinen iskuista tehtiin Pyhän Markuksen ortodoksisessa koptikatedraalissa (St Mark Coptic Orthodox Cathedral) Aleksandrian kaupungissa, missä itsemurhapommittaja räjäytti pommin koptikirkon ulkopuolella tappaen 18 siviiliä ja neljä poliisia. Kirkon edessä olleet poliisit pysäyttivät pommein varustetun miehen, kun tämä oli astumassa kirkkoon sisään.

Ääri-islamilainen terrorijärjestö Isis on ilmoittanut olevansa vastuussa pommi-iskuista. ISISin Egyptin-haara julkaisi 19.2. videon, jossa se nimesi koptikristityt ”pääkohteekseen ja ensisijaiseksi saaliikseen”. Helmikuun lopulla yli sata kristittyä perhettä pakeni kodeistaan ISISin terroria.

Egyptin koptikristittyihin on viime vuosina kohdistunut useita iskuja. Viime joulukuussa tuhoisa pommi-isku Kairossa sijanneeseen koptikirkkoon surmasi 25 ihmistä.

Iskut oli ajoitettu kristittyjen pääsiäisen ajan aloittavan hiljaisen viikon ensimmäiseen päivään eli palmusunnuntaihin.