Ihmisiä ja ilmiöitä: Ovet auki Israelin evakoille – Maailma seuraa ja kommentoi tilannetta Gazassa, Israelissa omaa surua hoidetaan auttamalla maan sisäisiä pakolaisia

Egyptin kristityt pelkäävät väkivaltaisuuksien aaltoa

 

Kuvassa St. Peter koptikirkko Kairossa. Kuva: Opendoors

Kristittyjen vähemmistöön kohdistui sunnuntaina 11.12. tuhoisa pommi-isku. Iskussa kuoli ainakin 25 ihmistä. Lisäksi kymmeniä ihmisiä haavoittui. Egyptin kristityt pelkäävät uutta väkivalta-aaltoa ja pyytävät rukousta maansa puolesta.

Egyptin kristittyjen yhteisö suree. BBC:n mukaan viime sunnuntain pommi-isku oli lähivuosien tuhoisin. Edellinen kymmeniä kuolonuhreja vaatinut isku tapahtui uudenvuodenpäivänä 2011. Silloin kuolleita oli ainakin 21.

25 ihmistä kuoli ja yli 50 haavoittui, kun pommi räjähti St. Markin katedraalissa Kairossa sunnuntaina 11. joulukuuta jumalanpalveluksen aikaan aamupäivällä. Kolmea lukuunottamatta kaikki kuolleet olivat naisia ja lapsia. Kirkko oli täynnä ihmisiä, koska oli yleinen vapaapäivä. World Watch Monitorin paikallisen lähteen mukaan perinteisesti ihmiset istuvat koptikirkossa niin, että naiset ja lapset ovat oikealla puolella käytävää ja miehet vasemmalla puolella.

Sansa Neliöb. 14.11.-13.12. MJa

”Raskasta laukkua kantanut nainen käveli sisälle kirkkoon, istuutui naisten puolelle kirkkoa ja laittoi laukkunsa lattialle. Muutamaa minuuttia myöhemmin hän nousi ylös ja käveli pois jättäen laukun lattialle. Pari minuuttia myöhemmin oli valtava räjähdys”, paikallinen lähde kertoo.

Tiistaina ISIS-terroristijärjestö ilmoittautui iskun tekijäksi. Egyptin presidentti Abdul Fattah al-Sisi on tuominnut teon jyrkästi ja julisti maahan viime sunnuntaina kolmen päivän suruajan. Presidentti on myös luvannut kiiruhtaa terrorisminvastaisien lakien valmistelua.

Huoli väkivallan lisääntymisestä

Jotkut koptikristityt ovat arvostelleet Egyptin valtiota sen toistuvasti epäonnistuneista yrityksistä suojella Egyptin krisittyjen väehmmistöä ääri-islamistien hyökkäyksiltä. Terrori-isku on syvästi järkyttänyt Egyptin kristittyjä. He pelkäävät samankaltaista väkivaltaisuuksien aaltoa, joka koetteli maata elokuussa 2013. Marttyyrien ääni -järjestön sivustolla onkin vetoomus rukoilla Egyptin puolesta.

Egyptissä asuu arviolta 8-9 miljoonaa koptikristittyä, mikä on noin kymmenen prosenttia maan väestöstä. Arviot vaihtelevat lähteestä riippuen. Koptikristityt ovat Lähi-idän suurin kristillinen ryhmä.

Kristittyjen vähemmistö on ollut toistuvasti islamistiterroristien kohteena. Open Doors -järjestön toiminnanjohtaja Miika Auvinen kertoi Kotimaa24.fi -sivustolle, että Egyptin kristittyjen asema on ollut tukala viime vuosina ja että heitä syrjitään yleisesti.