Kristilliset koulut uhattuina Ruotsissa – Pääministerin mielestä kouluissa ei saisi olla mitään uskonnollista

 

Kuva: Istockphoto

Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenin mielestä Ruotsissa ei tarvita uskonnollisia kouluja. Löfven sanoi puheessaan sosiaalidemokraattien puoluekokouksessa Göteborgissa, että kouluissa ei pitäisi olla mitään tunnustuksellisia piirteitä.

Stefan Löfven piti Ruotsin sosiaalidemokraattien puoluekokouksessa Göteborgissa sunnuntaina 9.4. puheen, jossa hän korosti, että hän haluaisi, ettei kouluissa olisi mitään uskonnollisia piirteitä. Dagenin mukaan myöhemmin lehdistötilaisuudessa Löfvenilta kysyttiin, haluaisiko hän kieltää yksityiset uskonnolliset kokonaan. Tähän pääministeri vastasi, että täytyy tutkia tarkemmin tilannetta.Hänen mukaansa nykysysteemi ei kuitenkaan toimi.

Kysymys uskonnollisista kouluista nousi yhdeksi puoluekokouksen teemaksi, kun maaliskuun loppupuolella 13 sosiaalidemokraattisen puolueen poliitikkoa kirjoitti Dagens Nyheterin Debatissa, että uskonnolliset koulut pitäisi kokonaan kieltää Ruotsissa. Heidän mielestään lapsilla pitäisi olla oikeus käydä koulua, jossa ei ole mitään uskonnollisia piirteitä.

Pipliaseura Neliöb. 8.-14.4.

Yksityisten kristillisten koulujen neuvoston edustajat kirjoittivat paria päivää myöhemmin DN Debatissa vastineen sosiaalidemokraattien poliitikoille. Kristillisten koulujen neuvoston Bo Nyberg, Sven Magnusson ja Lars Brandström kirjoittavat vastineessa, että poliitikkojen väitteet uskonnollisten koulujen todellisuudesta ovat valheellisia, ennakkoluuloisia ja perustuvat tietämättömyyteen.

Ihmisoikeussopimukset takaavat oikeuden uskonnollisiin kouluihin

Kristillisten koulujen neuvoston edustajien mielestä kristillisiin kouluihin kriittisesti suhtautuvat poliitikot ovat tulkinneet väärin lasten ja Euroopan ihmisoikeussopimusta. Kristillisten koulujen edustajia huolestuttaa suuntaus, jonka mukaan monet poliitikot suhtautuvat hyvin kevyesti ihmisoikeuksiin.

Kristillisten koulujen etuja Ruotsissa ajava neuvosto on laatinut kymmenen kohdan listauksen siitä, miksi Ruotsissa tarvitaan kristillisiä kouluja. Listauksessa puolletaan kristillisten koulujen olemassa oloa muun muassa kansainvälisillä ihmisoikeussopimuksilla, jotka takaavat oikeuden uskonnollisiin kouluihin. Kristilliset koulut edustavat myös satojen vuosien kristillistä perinnettä, jonka perustalle ruotsalainen yhteiskunta on rakennettu. Listauksen mukaan yhteiskunta, jossa ei ole vaihtoehtoisia kouluja, on vaarallinen. Muista kouluista tulevilla kristillisten koulujen oppilailla on yleensä pelkkää hyvää sanottavaa kristillisestä koulusta. Siellä ihmiseen suhtaudutaan kunnioittavasti, listauksessa kerrotaan. Listauksessa muistutetaan myös, että kaikki koulut ovat tunnustuksellisia omalla tavallaan. Kaikkien oppilaitosten perustana on jokin arvomaailma.

Ruotsissa on 45 kristillistä koulua. Kristillisiä lukioita on kuusi.