Ihmisiä ja ilmiöitä: Ovet auki Israelin evakoille – Maailma seuraa ja kommentoi tilannetta Gazassa, Israelissa omaa surua hoidetaan auttamalla maan sisäisiä pakolaisia

Egyptin koptikristityt pakenevat ISIS:in hirmuvaltaa

 

Kuva: Open Doors, Egypti

Yli 100 perhettä on joutunut jättämään kotinsa Siinain niemimaalla. Kirkot ja valtio tekevät yhteistyötä auttaakseen vainottuja kristittyjä.

Christianity Today -verkkouutissivusto uutisoi  27.2. , että Egyptin koptikristityt pakenevat ISIS:in vainoja ennennäkemättömällä tavalla. Muutaman päivän aikana yli 100 perhettä oli joutunut jättämään kotinsa ja pakenemaan Suezin kanavan läheisyydessä sijaitsevaan Ismailian kaupunkiin.

Tapahtumaketjun laukaisi ISIS:in Egyptin-haaran 19.2. julkistama video, jossa se nimesi koptikristityt ”pääkohteekseen ja ensisijaiseksi saaliikseen”. Pian tämän jälkeen kristitty mies ammuttiin ja hänen aikuinen poikansa poltettiin elävältä. Viime viikkojen aikana seitsemän koptikristittyä on murhattu. Tappolistoja on myös kierrätetty. Niissä on uhkailtu kristittyjä, että heidät tullaan tappamaan, jos he eivät lähde kodeistaan. Nimettömänä pysyttelevä lähde kertoo Nabilan tarinan:

Karas-Sana Neliöb. 4.-10.12. MJa

Nabila katsoi viimeisen kerran taloaan pienen pakettiauton ikkunasta. Yhdessä jäljelläolevien perheenjäsentensä ja 84 muun perheen kanssa hän suuntasi Al-Arishin pikkukaupungista Ismailian kaupunkia kohti. Tunnelma autossa oli toivoton. Ihmiset tunsivat itsensä hylätyiksi, vihatuiksi ja kodittomiksi matkustaessaan yössä.

Savu nousi yhä Nabilan talosta, joka oli sytytetty tuleen joitakin tunteja aiemmin islamilaisen terroristiryhmän toimesta. Terroristit olivat tunkeutuneet taloon ja ampuneet Nabilan miehen ja pojan kylmäverisesti. Sitten he olivat riistäneet Nabilan kultaisen vihkisormuksen, joka oli ainoa kultaesine, mitä hän koskaan oli omistanut. He olivat myös varastaneet keittovälineitä ja muita käyttöesineitä. Sen jälkeen talo oli sytytetty tuleen. Nabila ei saanut ottaa mitään mukaansa, ei edes kuolleen miehensä ja poikansa ruumiita. Ne poltettiin kaiken muun mukana.

Christian Today:n mukaan protestanttinen kirkko vastaanottaa pakenevat perheet. ”Me reagoimme ensimmäisinä”, kertoo Atef Samy, Kairon Kasr el-Dobaran evankelisen kirkon pastori. ”Kaksi kuolleista oli hyvin rakkaita kirkollemme. Tämä on puhdasta terrorismia. He (ISIS) haluavat nöyryyttää hallitusta ja väittävät, että voivat puhdistaa Egyptin kristityistä.”

Samy kieltäytyy nimeämästä tapettuja, mutta kertoo heidän olleen uudestisyntyneitä kristittyjä ja aktiivisia seurakuntalaisia. Hänen kirkkonsa ryhtyi nopeasti auttamaan lähtijöitä ja tarjoamaan tukeaan Ismailian kirkolle, joka on avustanut monia. Kaikista eniten pulaa on huovista, patjoista, ruoasta ja lääkkeistä.

”En aio odottaa kuolemaa”, sanoi Rami Mina, joka jätti Arishin perjantaiaamuna.  ”Suljin ravintolani ja lähdin pois. Nämä ihmiset ovat säälimättömiä.”

Ismailian evankelisen kirkon nuorisopastori, Adel Shukrallah johtaa protestanttista avustusponnistusta. Perheille tarjotaan välitöntä suojaa sitä varten perustetuissa yksiköissä. Lisäksi 28 perhettä on asettunut asumaan kalustettuihin asuntoihin, jotka kirkko on vuokrannut heitä varten. Egyptin presidentti Abdel-Fattah El-Sisi määräsi hallituksen tekemään kaiken voitavansa tarjotakseen apuaan pakenijoille. Monia perheitä on majoitettu hallituksen toimesta paikallisiin hostelleihin. Valtio on tarjonnut heille ruokaa ja muita tarvikkeita. Lapset on pyritty saamaan välittömästi kouluihin. Shukrallahin mukaan kirkot kantavat silti suurimman osan taakasta. Hänelle on myös valitettu väärinkäytöksistä ja huijauksista.

Protestantit ovat toimineet yhteistyössä valtion lisäksi myös ortodoksikirkon kanssa pystyäkseen paremmin koordinoimaan kaoottista tilannetta. Myös monilta muslimeilta on saatu avokätisiä lahjoituksia. Yhteinen komitea on perustettu, varastotila vuokrattu lahjoituksien vastaanottamista varten ja avattu kaksi virallista avustustiliä.