Kymmenettuhannet ovat jättäneet kotinsa Israelissa

 

Kuva ei liity Israelin maastopaloihin. Kuva: Istockphoto

Kymmenettuhannet ovat paenneet metsäpaloja Haifassa Israelin kolmanneksi suurimmassa kaupungissa. Satoja koteja on tuhoutunut. Pääministeri Benjamin Netanjahun mukaan palot ovat mahdollisesti terroristien sytyttämiä.

Poikkeuksellinen kuivuus ja vahva itätuuli on edesauttanut liekkien leviämistä Israelissa. Palopesäkkeitä on ollut eri puolella maata noin kolmen päivän ajan. Torstaina palon leviäminen kiihtyi entisestään. Tänään perjantaina paloa on jo saatu hallintaan, mutta koko maa on hälytystilassa palojen vuoksi. Kovan tuulen on ennustettu jatkuvan pitkälle ensi viikkoon.

Haifassa kymmenettuhannet ovat joutuneet jättämään kotinsa. Satoja koteja on tuhoutunut ja erityisesti juutalaisten asuttamilta alueilta. Myös kouluja, yliopistoja, vankiloita ja sairaala on evakuoitu. Vakavilta loukkaantumisilta ja kuolonuhreilta on tiettävästi toistaiseksi vältytty, mutta ihmisiä on viety sairaalahoitoon savun hengittämisestä aiheutuneiden ongelmien vuoksi. Metsää on tuhoutunut laajasti Haifan ja Jerusalemin ympäristössä.

OM neliöb.17.8.-13.9. MJa

”Jokainen tuhopoltto tai siihen yllyttäminen on terrorismia. Tulemme kohtelemaan sitä sen mukaisesti”, Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu totesi Haifaan kokoontuneille toimittajille. ”Jokaista, joka yrittää polttaa osaa Israelista, tullaan rankaisemaan ankarasti.”

Israelin sisäisen turvallisuusministeri Gilad Erdanin mukaan viranomaiset ovat pidättäneet joitakin henkilöitä epäiltynät tuhopoltoista.

Sosiaalisessa mediassa jotkut arabit ja palestiinalaiset ovat juhlineet Israelin paloja tunnuksella #israelisburning. Tiettävästi radikaali Hamas on kehottanut sosiaalisessa mediassa sytyttämään uusia paloja. Palestiinalaishallinto on tuominnut tuhopoltot.

Mirja ja Haivor Rönningin Jad Hashmona ja Hirsikoti ovat säilyneet vahingoittumattomina. Mirja Rönning kiittää esirukoilijoita ja kirjoittaa sähköpostikirjeessään: ”Ei ole edes savun hajua, koska voimakas, kylmä itätuuli puhalsi poispäin Jadista. Vaikka se toi happea roihuaviin liekkeihin, tuli eteni hyvin hitaasti vastatuuleen ja pysähtyi vain 300 metrin päähän Jadin rajasta. Tuli on nyt hallinnassa ja yöpartiot vahtivat, ettei se pääse leimahtamaan uudelleen.”

Lähteet: www.reuters.comwww.israeltoday.co.il, foxnews.com

 

 

 
Missiokampanja ilmainen (IRR-TV)