Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Kymmenet asianajajat tekevät ilmaiseksi testamentteja marraskuussa

 

Marraskuinen kampanja lisää tietoa siitä, miten testamentissa voi osoittaa rahaa omasta mielestä tärkeää työtä tekevälle järjestölle. Kuva vuoden 2016 Yhteisvastuukeräyksen kohdemaasta, Ugandasta. Kirkon kuvapankki/Martti Komu

Järjestöt ja asianajajat ovat ensi kertaa Suomessa polkaisseet käyntiin kampanjan, jonka nimi on Vastuullisen lahjoittamisen marraskuu.

Reilut 60 kotimaista asianajajaa tai asianajotoimistoa laativat maksutta marraskuun aikana testamentteja, joissa on ainakin yhtenä edunsaajana jokin kampanjassa mukana olevasta 45 järjestöstä.

Niihin lukeutuu useampikin kristillinen toimija.

Perheniemi neliöb. 17.-23.6.

Kampanjan järjestöt toimivat mm. ihmisoikeuksien edistämiseksi, lasten, nuorten ja perheiden hyväksi Suomessa ja kehitysmaissa, kohentavat terveyttä ja hyvinvointia sekä tekevät työtä luonnon tai eläinten suojelemiseksi.

Tempaus on laatuaan ensimmäinen Suomessa.

Vastaavanlaista yhteistyötä on toteutettu esimerkiksi Isossa-Britanniassa ja Belgiassa.

– Eri järjestöjen ja asianajotoimistojen väliset kumppanuudet ovat lisääntyneet viime vuosina. Marraskuun kampanja kuvastaa kasvanutta halua yhteistyöhön. Myös kansalaiset ovat yhä kiinnostuneempia tekemään testamenttilahjoituksia järjestöille, analysoi Vastuullinen Lahjoittaminen ry:n pääsihteeri Pia Tornikoski.

Perinnöt ovat nykyään merkittävä tuki monenlaisen yleishyödyllisen toiminnan rahoitukseen. Yhä useampi suomalainen haluaa muistaa järjestöjä testamentissaan.

Suomen Asianajajaliiton puheenjohtaja Jarkko Ruohola iloitsee kampanjassa mukana olevien asianajotoimistojen määrästä.

– Tämä kertoo siitä, että liittomme jäsenet tekevät työtä vastuullisesti ja sydämellään.

Testamentissaan henkilö voi ohjata omaisuuttaan itselle tärkeään, hyvään kohteeseen. Asiakirjalla voidaan määrätä omaisuuden jaosta yksityiskohtaisestikin.

Oikein laaditun asiakirjan avulla voidaan välttyä mahdollisilta epäselvyyksiltä ja riidoilta.

Mikäli testamentin laatijalla on erityistoiveita lahjoituksen kohdentamisesta, kannattaa varmistaa järjestöltä, minkälaiseen toimintaan testamenttilahjoitus on hyvä tehdä.

Testamenttilahjoitukset ovat verovapaita eivätkä yleishyödylliset yhteisöt maksa saamastaan perinnöstä veroa.

Tietoa kampanjasta sekä mukana olevista järjestöistä ja asianajajista löytyy osoitteesta www.asianajajaliitto.fi/probono.