Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Kuopion piispanvaaliehdokkaat samoilla linjoilla lähetystyöstä

 

Kuluvan kuun lopulla käytävä Kuopion ensimmäinen piispanvaalipäivä lähestyy. Uusi Tie –lehti teki ehdokkaille kyselyn lähetystyön merkityksestä.

Piispaehdokkaat olivat asiasta yksimielisiä. Jokaisessa vastauksessa korostettiin sitä, että lähetystyö kuuluu erottamattomasti kristillisen kirkon olemukseen.

Kaikki ehdokkaat kuitenkin muistuttivat poikkeuksetta, että evankeliumin julistamisessa sanojen ja tekojen on oltava sopusoinnussa.

– Aito evankeliumin julistus ei ole käännyttämistä – käännyttämistä on se, jos yritämme saada toisen ajattelemaan asioista samalla tavalla kuin itse ajattelemme. Muutokset elämässä ja muut evankeliumin vaikutukset eivät ole meidän työtämme, vaan Jumalan, vastaa Sakari Häkkinen.

– Ihmiset kyllä saavat näppylöitä ja reagoivat syystäkin silloin, jos he kokevat, että julistaja asettuu yläpuolelle, on manipuloiva ja ajattelee heidän puolestaan, sanoo Tapani Nuutinen.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– Evankeliumia saa ja pitää julistaa kaikkialla, mutta kristittyjä ja kirkkoa arvioidaan myös siitä näkökulmasta, ovatko sanamme ja tekomme sopusoinnussa, huomauttaa Jaana Marjanen.

Ehdokkaista Häkkinen ja Nuutinen korostivat evankeliumin tarjoamisessa erityisesti henkilökohtaista kontaktia ja rinnalle asettumista.

– Rinnalle asettuva julistus ja toisen kuunteleminen vievät parhaiten evankeliumia eteenpäin, Nuutinen muotoilee.

Miikka Ruokanen ja Pauliina Kainulainen muistuttavat, että kristillinen kirkko on perusluonteeltaan lähetystyötä tekevä kirkko.

– Ilman lähetystyötä ei ole kristillistä kirkkoa. Jumalan totuus kuuluu kaikille hänen kuvakseen luomilleen ihmisille, heillä on oikeus kuulla se! Jokainen, joka uskoo Jeesukseen omana Vapahtajanaan, haluaa jakaa  tämän suunnattoman lahjan ja ilon lähimmäistensä kanssa.

– Julistaen ja palvellen tulee viedä eteenpäin vapauttavaa sanomaa Jeesuksesta. Tämän tulee aina tapahtua ihmistä kunnioittaen, Kainulainen sanoo.

Kysely ei tavoittanut Jari Jolkkosta.

Ensimmäinen piispanvaalipäivä on tiistaina 31.1.2012. Mikäli kukaan ehdokkaista ei saa ensimmäisellä kierroksella yli puolta annetuista äänistä, toinen vaalikierros järjestetään maanantaina 20.2.2012. Uusi piispa vihitään virkaansa 6.5.2012 Kuopion tuomiokirkossa.

 

Lue tämän viikon Uusi Tie -lehdestä nro. 2. mitä piispaehdokkaat kertovat henkilökohtaisesta hartauselämästään.