Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Kirkon Ulkomaanapu aktiivisesti mukana Haitin jälleenrakennuksessa

 

Kirkon Ulkomaanavun tukemien koulurakennusten rakentamisessa hyödynnetään maanjäristyksen rakennusjätettä. Kuva: Uluc Baslanti/ACT-allianssi

Haitin maanjäristyksestä on tullut kuluneeksi kaksi vuotta. Kirkon Ulkomaanapu keskittyy Haitissa koulujen jälleenrakentamiseen. Pysyviä koulukeskuksia on valmistunut kaksi ja vuonna 2012 on valmistumassa 11 lisää. Hauraalle valtiolle kansainvälisen rahoituksen ja tuen jatkuminen on nyt elintärkeää.

– Haitissa on edelleen kiinnitettävä huomiota paikalliseen omistajuuteen. Kansalaisilla tulee olla oikeus osallistua merkityksellisellä tavalla maansa ja yhteisönsä kehitykseen ja päätöksentekoon. Muuten riskinä ovat uudet kriisit, toteaa kansainvälisen työn johtaja Jouni Hemberg.

Jälleenrakennus on edennyt hitaammin, kuin mitä luvattu kansainvälinen taloudellinen ja poliittinen tuki antaisi odottaa. Osa rahoituslupauksista on jäänyt toteutumatta. Järjestöjen on myös ollut vaikea saada kansainvälistä rahoitusta, vaikka sitä periaatteessa on.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

– Kansainvälisen rahoituksen ja tuen jatkaminen ovat nyt äärimmäisen tärkeitä hauraalle valtiolle. Myös Haitia ja muita hauraita maita tukevaa kansainvälistä politiikkaa pitää edistää, painottaa Hemberg.

Ulkomaanapu rakentaa pysyviä kouluja Haitiin

– Vuoden 2011 saavutuksia oli kahden Ulkomaanavun rakentaman pysyvän koulukeskuksen valmistuminen Léogânessa ja Jacmelissa. Suunnitelmissa on rakentaa yhteistyössä paikallisen episkopaalisen kirkon koulutoimen kanssa 11 koulua vuosittain seuraavan neljän-viiden vuoden aikana, rahoituksesta riippuen, kertoo Ulkomaanavun kouluohjelman projektipäällikkö Sari Kaipainen.

Vuoden 2011 aikana Ulkomaanapu torjui koleraa hankkeella, yli 25 000 perhettä on saanut vedenpuhdistustabletteja ja hygieniapakkauksia. Yli 130 koulua on myös saanut vedenpuhdistustabletteja, käsienpesuasemia ja saippuaa. Kouluissa järjestettiin lisäksi koleravalistusta oppilaille ja vanhemmille.

 
artikkelibanneri Uusi Tie