Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Kristuksen kohtaaminen johti Vijayn uuteen elämään, tehtävään – ja vainoon

 
Intialainen Vijay lukee Raamattua vaaleansinisessä paidassa ulkona penkillä seinän vieressä. Kuvassa etualalla oleva vihreälehtinen oksa peittää hänen kasvojaan.

Intialainen kristitty Vijay palvelee vainon keskellä erityisesti temppeliprostituoitujen perheitä. Vuoden 2023 WWL-vainoraportissa Intia on sijalla 11.

Intiassa kristittyjä vastustetaan tekaistuin syyttein, eivätkä viranomaiset puutu kristittyjen kokemaan syrjintään ja painostukseen. Vijay* palvelee ja johtaa seurakuntaansa saamansa tuen rohkaisemana.

Pitkä ja voimakasrakenteinen kolmekymppinen Vijay sai perinteisen hindulaisen kasvatuksen. Hänen äitinsä oli devadasi eli temppeliprostituoitu. Lapsuudessaan Vijay oli riippuvainen alkoholista, tupakasta, pornografiasta ja muista paheista.

Vijay sai kuulla Kristuksesta eräältä pastorilta. Niinpä hän alkoi käydä kirkossa ja oppi totuuden Jumalan sanasta. Tämän jälkeen hän otti perheineen Jeesuksen vastaan.

KRS Krito 10.-23.6.

Vijayn kasvaessa uskossaan Herra kehotti häntä kertomaan evankeliumia kylien asukkaille. Vijay noudatti kehotusta ja alkoi palvella kotikylässään. Vähitellen monet ottivat Kristuksen vastaan, ja Vijay päätti rakentaa kirkon tontille, jonka hänen äitinsä oli saanut.

Paikallisviranomaiset myönsivät rakennusluvan, ja Vijay rakensi kirkon.

Intia Vijay pitelee Raamattua
”Palvelin Herraa rauhanomaisesti, ketään uhkaamatta, mutta ylemmän kastin ihmiset vastustivat ja häiritsivät meitä jatkuvasti,” Vijay kertoo.
Vastustus alkaa

Kun kylän ylemmän kastin hindut näkivät seurakunnan kasvavan, he ryhtyivät vastustamaan Vijayta ja syyttivät häntä ihmisten pakkokäännyttämisestä. He nostivat syytteen häntä vastaan ja pitivät häntä vangittuna yli kuukauden ajan.

Pitkällisen taistelun jälkeen hänet vapautettiin takuita vastaan. Vijay sai tietää, että hänen tapauksensa oli rekisteröity syytteenä jengin johtajaminen.

Myöhemmin paikallisviranomaiset kielsivät kristittyjä pitämästä kirkossa jumalanpalveluksia väittäen vilpillisesti, ettei kirkon rakentamiselle ollut annettu lupaa. Paikalliset johtajat ja kyläläiset yrittivät jopa purkaa kirkon. He tuhosivat irtaimistoa ja rikkoivat kirkon katon.

Ylempään kastiin kuuluneet raastoivat Vijayn sekä tämän vaimon ja lapset heidän kodistaan, pahoinpitelivät heidät ja varoittivat heitä jäämästä kylään.

Ylempään kastiin kuuluneet raastoivat Vijayn sekä tämän vaimon ja lapset heidän kodistaan, pahoinpitelivät heidät ja varoittivat heitä jäämästä kylään. Vijay pyysi apua poliisilta ja asianajajilta, mutta kukaan ei tullut avuksi.

Muutaman päivän kuluttua paikallisviranomaiset ilmoittivat Vijaylle kirjeitse, että kirkko oli laiton ja tultaisiin purkamaan, elleivät kristityt jättäisi sitä tyhjilleen. Vijay ei ehtinyt reagoida kirjeeseen, kun kirkko jo jyrättiin maan tasalle.

Vijay ja hänen perheensä karkotettiin kylästä. He asettuivat asumaan toiseen kylään, mutta sielläkin kristittyjen vastustajat aiheuttivat heille hankaluuksia.

Vijay lisää: ”Petyin, kun menin pyytämään apua viranomaisilta. Kaikki torjuivat minut ja olivat hyökkääjiemme puolella. Oli tuskallista nähdä perheen kärsivän.”

Evankeliointi keskeytyy hetkeksi

Jatkuvan kamppailun ja vastustuksen vuoksi Vijay lannistui, luopui palvelutyöstään ja siirtyi palkkatyöhön. Hänen hengellinen matkansa katkesi.

Vijay kertoo: “En hylännyt Kristusta, mutta en enää palvellut Herraa. Sitten muistin, että vaino on osa hengellistä matkaa ja että periäksemme Jumalan valtakunnan meidän on kuljettava vaivojen ja vastusten kautta.”

Suurella vaivalla Vijay aloitti palvelutyönsä uudelleen.

Minua kannusti ja motivoi palvelemaan ihmisiä yksi Raamatun jae: ”Älä pelkää, minä olen sinun kanssasi!”

VIJAY*

”Menin istumaan ja jutustelemaan ihmisryhmien keskelle ja samalla kertomaan heille evankeliumia. Heidän joukossaan oli vanhoja kristittyjä, jotka pyysivät minua rukoilemaan puolestaan. Rukouksen kautta moni parani ja vapautui. Näin Jumalan toimivan ja tekevän kauttani suuria asioita.”

”Minua kannusti ja motivoi palvelemaan ihmisiä yksi Raamatun jae: ’Älä pelkää, minä olen sinun kanssasi! Älä arkana pälyile ympärillesi – minä olen sinun Jumalasi. Minä vahvistan sinua, minä autan sinua, minä tuen sinua vakaalla, lujalla kädelläni.’ (Jes. 41: 10)”

”Tämä Jumalan lupaus innosti minut palvelemaan Kristusta uskollisesti ja pelotta”, Vijay todistaa.

Intia Vijay hymyilee kaupassa
Vijay meni perheeni kanssa naapurikylään todistamaan uskostaan ja puhumaan Jeesuksesta. ”Moni uskoi, vaikka moni myös painosti meitä. Kuitenkin iloitsimme niistä, jotka meitä kuulivat,” hän sanoo.
Yhä innokkaammin Herran työssä

Vijaylla oli vaikeuksia vastata perheensä tarpeisiin, sillä hänen säästönsä olivat menneet kirkon rakentamiseen. Kirkon tuhoamisen jälkeen tuli vielä koronasulku, jonka vuoksi Vijay menetti mahdollisuudet ansaita elantonsa.

Open Doorsin kumppanit ojensivat auttavan kätensä tarjoamalla Vijayn perheelle ensin ruoka-apua, ja muutamaa kuukautta myöhemmin he auttoivat perhettä perustamaan ruokakaupan.

Vijay kertoo: ”Kauppaa pyörittämällä voimme ansaita muutama tuhat rupiaa päivässä, mikä on perheemme tarpeiden kannalta iso siunaus. Kun meitä vainottiin, järjestö tarjosi meille apuaan. Heidän tukensa on lujittanut meitä hengellisessä työssämme ja rohkaissut koko seurakuntaa.”

”Voimme nyt entistä innokkaammin tehdä Herran työtä ja palvella ihmisiä. Kiitän järjestöä suuresta avusta.”

Vijay jatkaa temppeliprostituoitujen perheiden palvelemista ja toivoo näkevänsä, että he vapautuvat pahan otteesta elämään parempaa, merkityksellistä elämää, niin kuin hänelle itselleen on käynyt.

*Nimi muutettu turvallisuussyistä

 

Lue lisää kristittyjen tilanteesta Intiassa.

 
Open Doors tilaa ilmaislehti punainen

Aiheet