Seitsemän kuoli kristillisessä koulussa tapahtuneessa ampumisessa Yhdysvaltain Nashvillessa

 
CNN-uutiskanavan videosta kaapatussa kuvassa on vaaleanharmaa tiilirakennusten kokonaisuus vehreässä ympäristössä.

Nashvillen kouluampumisesta uutisoi muun muassa CNN. Kuvassa The Covenant School, jossa ampuminen tapahtui.
Kuva: kuvakaappaus CNN-kanavan YouTube-tilin videosta

Uhrien joukossa on kolme lasta, kolme koulun henkilökunnan jäsentä sekä poliisin ampuma 28-vuotias tekijä.

Maanantaina 27.3. Tenneseen Nashvillen kaupungissa tapahtuneessa kouluampumisessa kuolleet lapset olivat kaikki 9-vuotiaita. Poliisiviranomaisten mukaan ampujalla oli hallussaan kaksi puoliautomaattikivääriä, yksi käsiase sekä koulun karttoja, joihin oli merkitty valvontajärjestelmiä ja sisäänkäyntejä. Ampuja rikkoi lasiovia päästäkseen sisään rakennukseen. Poliisipartio saapui hälytyksen saatuaan paikalle alle 15 minuutissa ja tavoitti ampujan koulun toisen kerroksen aulasta. Hänet ammuttiin välittömästi.

Myöhemmin poliisit ovat tunnistaneet ampujan, joka on käynyt aikanaan The Covenant Schoolia, jossa ampuminen tapahtui. Ampujan on lisäksi kerrottu olevan transsukupuolinen. Poliisi on käyttänyt hänestä naissukupuoleen viittaavia sukupuolipronomineja, mutta ampujan on toisaalta kerrottu käyttäneen itsestään molempiin sukupuoliin viittaavaa pronominia he/him. LinkedIn-profiilinsa työkokemusta koskevissa tiedoissa ampuja on kuitenkin suosinut uutistoimisto Reutersin mukaan miessukupuoleen viittaavaa persoonapronominia.

Pipliaseura Neliöb. 8.-14.4.

Poliisi on tiedottanut, että ampuja laati tekoonsa liittyvän kirjallisen julistuksen sekä muita tekstejä, mutta tekijän motiivia ei ole toistaiseksi varmistettu. Poliisi uskoo, että ampumisen taustalla on henkilökohtaista kaunaa, joka liittyy ampujan opiskeluun koulussa. Asiaa ei ole tarkennettu, eikä poliisi ole ottanut kantaa siihen, liittykö oletettu kauna ampujan sukupuoli-identiteettiin tai koulun kristillisyyteen. Tekijä oli selvästi valinnut The Covenant Schoolin ampumisensa kohteeksi, mutta yksittäiset uhrit valikoituivat sattumanvaraisesti. Tekijä aikoi ilmeisesti iskeä koulun lisäksi muihinkin kohteisiin. Hänellä ei ole aiempaa rikostaustaa.

Pastorin tytär yksi uhreista

The Covenant School on pieni kristillinen yksityiskoulu, jossa opiskelee noin 200 oppilasta ja työskentelee noin 40–50 henkilökunnan jäsentä. Koulussa on sekä esikoulu että alakoulu. Nashvillen Green Hillsin kaupunginosassa sijaitseva Covenant Presbyterian Church perusti sen vuonna 2001. Presbyteeriset kirkot ja seurakunnat edustavat reformoitua kristillisyyttä, joka syntyi Sveitsin uskonpuhdistuksen seurauksena.

Yksi ampujan uhreista on koulun omistavan presbyteeriseurakunnan johtavan pastorin tytär. Aikuiset uhrit olivat koulun 60-vuotias johtaja, 61-vuotias sijaisopettaja sekä niin ikään 61-vuotias huoltomies.

Kouluyhteisö on syvästi järkyttynyt kohtaamastaan väkivallasta, joka vahingoitti vakavasti niin koulua kuin seurakuntaakin.

Koulun oppilaat koottiin ampumisen jälkeen yhteen ja koulupastori aloitti ampumistapahtuman käsittelyn heidän kanssaan. Samaan aikaan vanhemmat odottivat tietoja ampumisen laajuudesta ja uhreista läheisen baptistiseurakunnan tiloissa. Maanantai-iltana paikallista aikaa The Covenant School tiedotti, että kouluyhteisö on syvästi järkyttynyt kohtaamastaan väkivallasta, joka vahingoitti vakavasti niin koulua kuin seurakuntaakin. Koulu pyytää rauhaa ampumisen tutkinnan ajaksi.

Tenneseen osavaltion pääkaupunki Nashville on yksi Yhdysvaltain herätyskristillisyyden keskuksista. Noin puolet Tenneseen asukkaista on evankelikaaleja, kun taas kaikista yhdysvaltalaisista noin neljännes on herätyskristittyjä. Monet Nashvillen kirkot ja koulut järjestivät vain joitakin tunteja ampumisen jälkeen rukous- ja hartaustilaisuuksia sekä tarjosivat rukouspalvelua.

Kuvassa on Nashvillen kaupungin silhuetti. Kaupungissa on sekä korkeita että matalampia rakennuksia. Osa rakennuksista on hyvin moderneja ja lasipintaisia, osa taas vanhempia tiilirakennuksia.
Nashville on Yhdysvaltain itäosissa sijaitsevan Tenneseen osavaltion pääkaupunki, jonka väkiluku on hieman alle 700 000. Yliopistokaupunki tunnetaan muun muassa countrymusiikin kotipaikkana. Se on lisäksi merkittävä herätyskristillisyyden keskus.
Kuva: Pixabay

Aselakia lievennettiin hiljattain

Erilaiset joukkoampumiset ovat poikkeuksellisen yleisiä Yhdysvalloissa. Yli neljän ihmisen kuolemaan tai haavoittumiseen johtaneita joukkoampumisia tapahtui maassa viime vuonna liki 650. Nashvillen ampuminen on kuluvana vuonna jo 130. Yhdysvalloissa tapahtunut joukkoampuminen, joita on keskimäärin noin puolitoista vuorokausittain. Samalla tapaus oli 89. vuonna 2023 tapahtunut kouluampuminen, mikäli kouluampumisen kriteeri on, että ase laukeaa koulun alueella. Kouluampumisia tapahtui kaikkiaan Yhdysvalloissa viime vuonna 303. Nashvillen ampuminen on eniten uhreja vaatinut kouluampuminen sitten viime vuoden toukokuun, jolloin 21 opiskelijaa surmattiin Texasin Uvaldessa. Naisten tekemät joukkoampumiset ovat hyvin harvinaisia.

Tenneseen osavaltiossa on ollut vuodesta 2021 alkaen luvallista kantaa sekä näkyvästi että piilotetusti käsiasetta. Tämä oikeus on kaikilla 21 vuotta täyttäneillä, joilla on laillinen lupa hankkia ase. Vain törkeästä väkivalta- tai huumerikoksesta tuomituilla ei tätä lupaa ole.

Presidentti Joe Biden on vedonnut aseenkanto-oikeutta puolustavaan republikaanipuolueeseen, jotta se tukisi kampanjaa kouluampumisissa tyypillisesti käytettyjen rynnäkköaseiden kieltämiseksi.

Lähteenä käytetyt uutisartikkelit:

 
Päivä artikkelibanneri 11.3.- 2024