Kristityt moottoripyöräkerhot näyttäytyvät alan messuilla

 

Preacher MC:n esittelypiste messuilla. Yhteisöllisyys näkyy ulospäin. Kuva: Säde Loponen

Kristittyjen motoristien mukaan ”useammin saa selittää uskovalle pyörää kuin pyörämiehelle uskoa”. Uskovat motoristit erottuvat joukosta sekä kristillisissä piireissä että motoristitapaamisissa.

Kristillisen moottoripyöräkerho Preacher MC:n ensiesiintyminen Helluntaiseurakuntien Keuruun juhannuskonferenssissa ei mennyt aivan putkeen.
– Järkkärit kutsuivat paikalle poliisin, kerhon presidentti Toni Mäkelä muistelee vuosien takaista väärinkäsitystä.

Poliisi partioi myös Tampereen Pirkkahallissa huhtikuun viimeisenä viikonloppuna, kun menossa on valtakunnallinen auto- ja moottoripyörätapahtuma Hot Rod & Rock Show. Ilmapiiri ei kuitenkaan tunnu jännitteisemmältä kuin kirjamessuilla keskimäärin.
Hallin sisällä Preacher MC:n osastolla tarjotaan kahvia ja kakkua. Kerhon jäsenet tunnistaa siitä, että heidän liiviensä selkämystä koristaa suuri punainen risti.

IK-opisto Neliöb. 19.2.-3.3.

Jäseneksi askel kerrallaan

Uskovien motoristien kerhoista tunnetuin lienee Gospel Riders, jonka jäsenmäärä yltää satoihin. Vuonna 2002 perustetussa Preacher MC:ssa jäseniä on vain viitisentoista.
– Koimme, että on tarvetta MC-henkiselle kerholle, jossa on tiivis yhteys jäsenten kesken, Toni Mäkelä kertoo.

Jäseneksi tullaan moottoripyöräkerhojen perinteen mukaisesti asteittain. Sitoutumisen eri asteita ovat supporter, hangaround, prospect ja lopulta täysjäsen eli member.
– Tasot ovat yhteyden kannalta tärkeitä, vähän kuin sisäänajo porukkaan.
Olennaisin pääsyvaatimus on kristillinen usko. Kerhon jäsenet rukoilevat toistensa puolesta, pitävät hartauksia ja viettävät ehtoollista.
– Meillä on presidentti ja sihteeri kuten maallisissa kerhoissa, mutta niistä poiketen meillä on myös pastori, jäsen Markku Lilleberg sanoo ja nyökkää liperit kaulassa kulkevan Pasi Runosen suuntaan.

Haasteita ja ennakkoluuloja

Kristityt motoristit edustavat alakulttuuria alakulttuurin sisällä, mutta moottoripyöräharrastus yhdistää eri tavoin ajattelevia.
– Useammin joutuu selittämään uskovalle pyörää kuin pyörämiehelle uskoa, osastolla piipahtava Matti Schadrin kiteyttää.
Schadrinin kerho on kristillinen God’s Squad CMC, joka on levinnyt maailmalle Australiasta. Roteva partasuu vitsailee tulleensa valituksi sihteeriksi, koska ”olin kaikista nätein”.

God’s Squad CMC:n jäsenyyden edellytyksiä ovat Preacher MC:n tavoin vankka vakaumus, seurakuntayhteys ja luotettavuus.
– Uskovan elämä on hyvin erilaista kuin se, mihin talleilla törmää, joten uskon pitää olla vahva, jotta sen kestää. Rukous on tärkeää, Schadrin sanoo.
Vihjeitä haasteista tulee messuillakin vastaan tämän tästä. Käytävillä jaetaan alennuslippuja baariin, ja vähäpukeiset neitokaiset poseeraavat pyörien päällä valokuvaajia varten.
– Me olemme olemassa tätä äärilaitaa varten. Emme julista, mutta jos joku kysyy, kerromme.

”Nämä ovat pyhiä miehiä”

Myöskään Preacher MC ei nimestään huolimatta saarnaa vaan luo suhteita ja on valmis keskustelemaan kiinnostuneiden kanssa.
– Uskovien ja ei-uskovien ero on vain se, että me olemme jo ottaneet pelastuksen vastaan. Me ollaan Kristuksen kirje ja tuoksu, that’s it, Toni Mäkelä sanoo.
Viereisellä osastolla esittäytyvän Cronos MC:n jäsenillä on naapureistaan vain hyvää sanottavaa.
– Nämä ovat pyhiä miehiä. Ne toivat meille hienon Raamatun, joka on nyt kerhon tiskillä esillä. Se oli positiivinen yllätys, Tiikaseksi esittäytyvä motoristi kertoo.
– Kaikki tällainen duuni on tärkeää, koska se antaa toisenlaista kuvaa toiminnasta. Kaikkihan täällä ajavat pyörää.
– Meillä on sama harrastus, mutta molemmilla omat jutut, tarkentaa vieressä seisova aateveli, jota kerholaiset kutsuvat lempinmellä Hessu.

Cronos MC:n juttuna on yksinkertaisesti viettää aikaa samanhenkisessä porukassa. Myös jäsenten vaimot ja naisystävät pitävät yhtä.
– Meillä eivät naiset kanna liivejä, mutta niillä on esimerkiksi huppareita, joista näkee, että ne on meidän naisia, Tiikanen selittää.
– Ne on meidän omaisuutta, Hessu lisää.
Entä Preacher MC, kantavatko sen naiset liivejä?
– Meillä on kaksi naisjäsentä. Kristuksessa ei ole miestä eikä naista, pastori Pasi Runonen kuittaa.

Kristityt motoristit verkossa:

www.preachermc.net
finland.gscmc.com
www.gospelriders.fi