Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Kristittyjen vapputapahtuma ja Via Crucis peruttu hallituksen määräämän yleisötilaisuuskiellon takia – Tuomasmessu turvautuu radioon

 
Tuomasmessu

Tuomasmessu on koonnut Helsingin Mikael Agricolan kirkkoon viikoittain useita satoja messuun osallistujia. Radion välityksellä suoraa jumalanpalveluslähetystä on parhaimmillaan seurannut 35.000 kuulijaa.

Via Crucis -pääsiäisvaellusta ei nähdä pääsiäislauantaina Helsingissä. Kristittyjen yhteinen vapputapahtuma jää myös väliin Helsingin Senaatintorilla tänä vuonna. Tapahtumajärjestelyistä luovutaan koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Hallitus ilmoitti eilen, että yli viidensadan hengen yleisötilaisuuksien järjestäminen kielletään toukokuun loppuun asti. Kotimaa24 uutisoi torstaina Via Crucis -pääsiäisvaelluksesta vastaavan Via Crucis Ristin Tien Tuki ry:n päättäneen peruuttaa tapahtuman ja Suomen Lähetysseuran ja Lahden seurakuntien todennäköisesti peruuttavan toukokuussa Lahdessa järjestettäväksi suunnitellut lähetysjuhlansa.

Vuodesta 1996 alkaen järjestetty Via Crucis on koonnut vuosittain 15.000-20.000 osallistujaa. Seurakuntalainen uutisoi ekumeenisen pääsiäisvaelluksen peruuttamisesta aiemmin tänänään.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Kirkkopäivien ja Lähetysjuhlien yhteinen tapahtumaviikonloppu kokosi vuosi sitten Jyväskylään noin 10.000 kävijää.

– Lähetysjuhlat ovat Lahden seurakuntien ja Lähetysseuran yhteinen tapahtuma ja päätös mahdollisesta juhlien peruuttamisesta tehdään yhdessä. On selvää, että viranomaismääräyksiä noudatetaan ja niiden mukaan peruuttaminen on ainoa mahdollinen vaihtoehto. Pyrimme saamaan päätöksen ja tiedotteen ulos tulevana maanantaina, vahvistaa Suomen Lähetysseuran varatoiminnanjohtaja Satu Kantola Seurakuntalainen.fi:lle.

Yhteiskristillinen Helsingin Senaatintorilla järjestettävä koko perheen vapputapahtuma on päätetty järjestäjien toimesta peruuttaa tämän kevään osalta. Tapahtuma on koonnut Helsingin keskustaan vapunpäivänä useita tuhansia osallistujia.

– Valtiovallan linjauksen mukaisesti yli viidensadan  hengen kokoontumisia ei pitäisi järjestää korona-epidemian vuoksi. Kielto on voimassa toukokuun loppuun saakka. Tästä syystä myös Kristittyjen yhteinen vappu -tapahtuma & Jeesus-marssi Helsingin Senaatintorilla 1. toukokuuta on peruttu, toteaa Kristityt yhdessä ry:n yhteyspäällikkö Johanna Reinikainen.

Helsingin suosituin viikoittainen jumalanpalvelus Tuomasmessu jätetään järjestämättä Mikael Agricolan kirkossa tämän viikon sunnuntaista alkaen.

– Tämä harmillinen, mutta vastuullinen päätös on tehty yhteisen hyvän vuoksi. Näin voimme suojata toinen toistamme virustartunnoilta, kertoo Tuomaspappi Pirjo Kantala.

Messuja järjestävä Tuomasyhteisö ry on tehnyt ratkaisun korvata jumalanpalvelukset radion välityksellä toteutettavalla Tuomastunnilla, joka kuullaan viikoittain Tuomasmessujen normaaliin alkamisaikaan.

– Keskustelemme ohjelmassa sunnuntain teemasta mielenkiintoisten vieraiden kanssa. Kuuntelemme musiikkia ja rohkaisemme toinen toistamme tässä haasteellisessa tilanteessa. Rukous toimii aina ja rukousryhmämme ovat toiminnassa kaiken aikaa, Kantala kertoo.

Tuomasyhteisö ry on sopinut Tuomastuntien ohjelmatuotannosta Radio Dein kanssa. Kanava räätälöi messun tilalle erityisen ohjelmapaketin, jossa Tuomasmessuun jo lupautuneet nimekkäät saarnanpitäjät pääsevät ääneen radiossa yhdessä messusta vastaavien Tuomaspappien kanssa.

Seurakuntalainen.fi uutisoi kirkollisten toimijoiden ja kristillisten järjestöjen tapahtumia koskevista tilannetiedotuksista.