Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Nämä 9 kohtaa erottavat kristinuskon ja uushenkisyyden

 
Nainen meditoi.

Miten kristinusko ja uushenkisyys eroavat toisistaan? KUVA: ISTOCK

Viime vuosina yhä useampi on tullut kristilliseen uskoon uushenkiseltä taustalta. Monelle se on tarkoittanut maailmankuvan muutosta. Miten kristinusko ja uushenkisyys eroavat toisistaan?

Ylen jutussa Uuteen uskoon kerrotaan, että useat uushenkisissä piireissä vaikuttaneet henkilöt ovat löytäneet viime aikoina Jeesuksen ja he kertovat siitä sosiaalisessa mediassa. Hengellinen koti on löytynyt uuskarismaattisuudesta, herätysliikkeistä ja ortodoksisuudesta.

Jutussa haastatellun Kirkon tutkimus- ja koulutusyksikön Jussi Sohlbergin mukaan näillä kristinuskon suuntauksilla on paljon yhteistä New Agen kanssa, kuten sisäisen hengellisen kokemuksen korostaminen, yliluonnollisen maailman vakavasti ottaminen ja puhe hengellisestä kasvusta ja ihmeistä.

Parikanniemisäätiö Neliöb. 24.-30.6 (ilm.1/2)

Jutussa ei kuitenkaan tuotu esiin oleellisia eroavaisuuksia uushenkisyyden ja kristinuskon välillä. Uushenkisyys tai New Age on hyvin moninainen liike, eivätkä kaikki uushenkisyyden piirteet ole yhteisiä kaikille sen harjoittajille. Silti uushenkisessä maailmankatsomuksessa on erotettavissa tiettyjä tyypillisiä piirteitä, jotka eroavat voimakkaasti kristinuskosta sen klassisessa merkityksessä.

Miten kristinusko ja uushenkisyys eroavat toisistaan? Niillä on ainakin yhdeksän eroavaisuutta.

1) Jumala

Uushenkisyys: Jumala on persoonaton kosminen energia, joka täyttää kaiken. Ei ole olemassa maailmasta erillistä persoonallista Jumalaa.

Kristinusko: Jumala on kaikkivaltias, kaikkitietävä ja hyvä maailmankaikkeuden Luoja, joka tahtoo olla yhteydessä ihmisiin. Jumala ei ole osa maailmaa.

2) Ihminen

Uushenkisyys: Ihmiset ovat osa kosmista tietoisuutta. He ovat jumalallisia, kuten kaikki muukin olemassa oleva. Ihmiset ovat pohjimmiltaan hyviä, mutta yhteiskunta on sokaissut heidät niin, etteivät he ole löytäneet täyttä potentiaaliaan.

Kristinusko: Ihminen on luotu Jumalan kuvaksi, ja tähän perustuu heidän synnynnäinen ihmisarvonsa. Ihminen on kuitenkin kapinoinut Jumalaansa vastaan ja elää tämän lankeemuksen tähden erossa Jumalasta.

***

Haluatko lukea koko artikkelin? Lue se Uuden Tien verkkolehdessä.

 
artikkelibanneri Uusi Tie