Ihmisten tavoittamiseen ei tarvita uushenkisyyttä – ”Joogasta puuttuu rukouksen mahdollisuudet”

 

Seurakuntatyön johtaja Sarastus Hietanen ja kirjailija Marjut Hovi keskustelevat uushenkisyyden teemasta Ajassa extra -ohjelmassa. Ohjelman toimittajana Jori Asikainen.

Uushenkisyys eli New age on vakiinnuttanut paikkansa Suomessa viime vuosikymmenien aikana. Jotkut okkultistiset menetelmät ovat saaneet hyväksyntää jopa kirkon sisällä. Mitä kristityn pitäisi ajatella uushenkisyydestä?

Kirjailija ja terveydenhoidon opettaja Marjut Hovi on tutkinut uushenkisyyttä jo vuosikymmeniä. Hän on nähnyt sen, miten erilaiset metodit ja menetelmät ovat vakiinnuttaneet paikkansa Suomessa. Esimerkiksi joogasta on haluttu tehdä kaikille sopivaa jättämällä hindulainen perinne pois. Moni mieltääkin joogan nykyään lähinnä liikuntalajiksi eikä ajattele kumartavansa jumalia asanoita tehdessään.

Uushenkisyyttä aiemmin ahkerasti harjoittanut teologian maisteri ja seurakuntatyön johtaja Sarastus Hietanen näkee ilmiössä ristiriidan, sillä joogan tarkoitus on ollut alun perin saada ihminen pois tästä maailmasta, transsin kaltaiseen tilaan.

Sansa Neliöb. 13.2.-12.3.

– Se on kaukana terveysliikunnasta, jolla joogaa markkinoidaan, hän sanoo.

Mindfulnessin taustalla on puolestaan zen-buddhalaisuuteen liittyvä meditaatio.

Totuuden etsintää humanistisessa ajassa

Mikä saa niin monet hakeutumaan uushenkisyyden pariin? Hietasen ja Hovin mukaan taustalla on ihmisessä oleva halu löytää totuus. Uushenkisyys sopii hyvin humanistiseen ihmiskäsitykseen uskovalle, jonka mukaan ihminen on pohjimmiltaan hyvä ja oikea ja väärä suhteellista.

– Ihmisen on vaikea uskoa, että hän on huono ja syntinen ja murtaa oma ylpeys, vaan hän ajattelee mieluummin olevansa hyvä, Marjut Hovi sanoo.

Etsijä saattaa päätyä yhä syvemmälle uushenkisyyden syövereihin. Niin kävi myös Sarastus Hietaselle, joka luki jo nuorena paljon noituuteen ja henkisyyteen liittyvää kirjallisuutta. Lopulta hän ajautui kauas normaalista elämästä keskittyen harjoittamaan idän henkisyyden tekniikoita.

Sen sijaan, että olisi jalostunut, Hietanen koki harjoituksista huolimatta itsensä edelleen ”likaiseksi”. Hänestä oli tullut myös ylpeä. Lopulta Jumala näytti olevansa todellinen.

– Kun eräässä seurakunnan tilaisuudessa puhuja sanoi samat asiat, joista Jumala oli puhunut minulle puoli vuotta aiemmin, tajusin, että Jeesus on todellinen. Silloin päätin seurata häntä.

”Jumala ei tarvitse vippaskonsteja”

Sarastus Hietanen on huolissaan siitä, että okkultismi on saanut hyväksyntää kirkon sisällä.

– Länsimaisen esoterian historiassa mainitaan, miten tarot-kortit, automaattikirjoitus, selvänäkölahja, käsistä tulkitseminen ja astrologia ovat yrittäneet viedä ihmisiä pois raittiin kristinuskon piiristä. Ja nykyään niitä saatetaan oikein tuodaan esiin seurakunnassa.

– Seurakuntaan ei tarvitse tuoda joogaa tai hiljaisuuden etsimistä. Kun Jeesus on esillä, niin ihmiset kyllä tulevat sinne.

Kokemuksensa pohjalta Hietanen tietää, että jooga ja mindfulness ovat voimattomia tapoja yrittää kehittää itseä. Lisäksi niistä puuttuu elävän Jumalan vaikutus ja ne mahdollisuudet, joita rukous tarjoaa.

– Jumala ei tarvitse mitään vippaskonsteja, kristallipalloja, tarot-kortteja tai transsitiloja, vaan voimme Jeesuksen tähden lähestyä häntä rukouksessa. Se on yksinkertaista, Marjut Hovi toteaa.

Uushenkisyyttä tutkinut Marjut Hovi ja sitä harjoittanut Sarastus Hietanen pureutuvat aiheeseen Ajassa extra -ohjelmassa AlfaTV:llä sunnuntaina 6.11 kello 18.00.

Teksti: Elina Uusikylä Kuva: Stas Voronin