Kristillisellä nuorisotyöllä on ikuinen merkitys

 

Nuoria Vuokatissa. Kuva: Timo Liiri

Suomessa vietetään parhaillaan nuorisotyön viikkoa, joka huipentuu sunnuntaina 17.10. kirkon nuorisotyön päivään. Nuorisotyön johtaja Tiina Karlsson kysyi nuorilta, mitä he ajattelevat kristillisestä nuorisotyöstä.

Monet nuorisotyönohjaajat ja kirkon alojen toimijat ovat kuluneen viikon aikana kirjoittaneet sosiaaliseen mediaan omia muistojaan siitä, miten ovat päätyneet mukaan kirkon nuorisotyöhön, ja samanlainen on ollut myös oma polkuni. Ilman Vihdin seurakunnan hyvää nuorisotyötä, ja mahdollisuutta osallistua kristillisten järjestöjen toteuttamiin tapahtumiin, en olisi tänään tässä. Kun sai kasvaa nuorena yhteisössä, jossa tuli hyväksytyksi omana itsenään, sai oppia yhdessä toisten nuorten kanssa Jumalasta, Raamatusta ja elämästä, ja opetella itsekin vapaaehtoisena tekemään nuorisotyötä, antoi se kestävät ja rohkaisevat eväät elämään.

Merkittävin syy siihen, miksi itse haluan edelleen toimia työntekijänä kristillisessä nuorisotyössä, ovat nuoret itse. He ovat aitoja ja uskaltavat kysyä ja kyseenalaistaa, mutta myös muuttaa omaa ajatteluaan, mikäli löytävät siihen hyvän syyn. Heidän vilpitön halunsa rakastaa lähimmäisiä ja olla läsnä toisia varten on hyvä esimerkki myös meille aikuisille, ja esimerkiksi monet isosten ripareilla pitämät hartaudet kuuluvat parhaimpien kuulemieni hengellisten puheiden joukkoon.

Perheniemi neliöb. elokuu MJa

Aina kun puhutaan lasten ja nuorten parissa tehtävästä työstä, on myös hyvä kysyä heiltä itseltään, mitä he ajattelevat. Laitoin tätä juttua varten muutamiin nuorisotyömme whatsapp-ryhmiin kysymyksen, että mitä nuoret itse ajattelevat nuorisotyön merkityksestä. Heidän vastauksensa kertovat kaiken oleellisen siitä, miksi kristillistä nuorisotyötä kannattaa edelleen ehdottomasti tehdä.

Nuorisotyö tarjoaa nuorelle paikan, jossa saa olla oma itsensä ja saa tuntea olonsa turvalliseksi, jos esimerkiksi samanlaista tunnetta ei saa koulusta tai kotoa.  Muiden nuorten tapaaminen myös vahvistaa sosiaalisia suhteita sekä omaa identiteettiä. Kristillisessä nuorisotyössä nuori kohdataan ainutlaatuisena yksilönä ja häntä kuunnellaan. Omassa uskossa on helpompi kasvaa ja itseä mietityttäviä asioita saa kysyä sekä kyseenalaistaa ilman että tuomitaan.

Rebekah 18 v.

Joskus nuori saattaa aluksi käydä nuortentoiminnassa pelkästään sosiaalisista syistä, mutta sitten huomaakin löytävänsä jotain ikuista.

Raamattuopiston nuorten toiminnassa käyminen on kuin pesukone aivoille kaikesta negatiivisesta ja pesuaineena toimivat kaverit ja Jumalan sana.

Milla 17 v.

Nuorisotyötä tarvitaan, koska se innostaa nuoria. Voin sanoa omasta kokemuksesta, että yläasteaikoihin ei tehnyt mieli käydä esim. sunnuntaina jumiksissa, mutta nuortenillat ja -leirit oli aina se, mitä odotti innolla. Ja yhä on, mutta nykyään rakastan myös sunnuntaijumiksia!

Joskus nuoret saattaa aluksi käydä nuortentoiminnassa pelkästään sosiaalisista syistä, mutta sitten huomaakin löytävänsä jotain ikuista. Kristillinen nuorisotyö tarjoaa nuorille hengellisen kodin ja mahdollisuuden oman paikan löytämiseen Kristuksen ruumiissa. Nuorisotyön kautta nuoret pääsee tutustumaan muihin omanikäisiin uskoviin, joiden kanssa jakaa elämää kristittynä. Sen kautta pääsee myös palvelemaan ja kasvamaan turvallisessa ympäristössä. Nuorisotyön merkitys kiteytyy sen tapaan saada nuoret innostumaan Jeesuksesta!

Ilona 17 v.

Ilman hyvää nuorisotyötä ei voisi olla niin sosiaalinen ja saada uusia ystäviä niin helposti.

Pihla 15 v.

Kristillinen nuorisotyö tuo uskonnollisia nuoria yhteen, luo mahdollisuuden tutustua samantyyppisiin nuoriin ja myös tukee nuoren pysymistä kristittynä.

Joona 16 v.

Nuorisotyö on auttanu varmasti monia monissa asioissa. Sen kautta voi saada paljon uusia kavereita, ja mä itse ainakin oon saanu mahtavia kokemuksia ja kavereita sen kautta. Oon tavallaan löytänyt jotain, mitä en oo ikinä osannut kaivata. Se on myös auttanut ymmärtämään asioita ja maailmaa vähän eri tavalla ja oppimaan musta itestäni uusia asioita. Kristillinen nuorisotyö auttaa varmasti monia nuoria ymmärtämään uskon asioita paremmin ja löytämään muita samanhenkisiä ja kristillisiä kavereita.

Ella 15 v.

Nuorisotyötä tarvitaan seurakunnissa ja järjestöissä tuomaan nuorille hyvää sisältöä elämään. Itse olen voinut kasvaa ihmisenä, kristittynä ja yhteiskunnan jäsenenä. Sen lisäksi olen löytänyt itselleni yhden mahdollisen uravaihtoehdon tulevaisuuteen, nuorisotyön/teologian. Kristillinen nuorisotyö antaa nuorille toivoa elämään, elinikäisiä ystäviä sekä tärkeimpänä opettaa lisää Jumalasta ja Jumalan lapsena elämisestä. Nuorisotyön avulla voi muuttaa elämän suuntaa!

Hilma 18 v.

Teksti Tiina Karlsson

Kirjoittaja on Suomen Raamattuopiston Säätiön nuorisotyön johtaja

 
Missiokampanja ilmainen (IRR-TV)