Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Kristillinen perhelehti palaa juurilleen

 

Kuvassa keskellä elokuussa 2014 ilmestynyt ABC+, joka oli ensimmäinen, jonka Päivä Osakeyhtiö kustansi.

Kristillinen perhelehti ABC+ siirtyi vuodenvaihteessa Päivä Osakeyhtiöltä Kristillisten koulujen ja päiväkotien liiton lehdeksi. Lehden ytimessä on jatkossa kristillinen kasvatus.

Vuoden 2016 viimeisessä ABC+ -lehdessä vaihdettiin viestikapulaa. Entinen päätoimittaja Hanna Ranssi-Matikainen kiitteli menneistä vuosista ja toivotti siunausta tulevalle päätoimittajalle. Vuoden 2017 alusta lehteä luotsaa lehtialan konkari Jorma Virtanen, joka niin ikään kiitteli lehdessä kustantajaa ja muita lehden tekijöitä.

Puhelimitse tavoitettu Jorma Virtanen totesi, että lehden tulevasta konseptista ja ilmestymisaikataulusta on liian varhaista tässä vaiheessa sanoa mitään. Kristillisten koulujen ja päiväkotien liiton hallituksen puheenjohtaja ja Keski-Uudenmaan kristillisen koulun rehtori Jukka Sipilä arveli puolestaan, että ensimmäinen lehti saattaisi ilmestyä jo helmikuun lopussa, koska kouluilla alkaa silloin uusien oppilaiden haku.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Aloite siirtoon tuli Päivä Osakeyhtiöltä, joka suunnitteli lehden lopettamista alhaisen levikin vuoksi. Kristillisten koulujen ja päiväkotien liitto halusi antaa lehdelle jatkoaikaa ja päätti ottaa lehden kustannettavakseen.

Kristillisen kasvatuksen äänitorvi

– ABC+ -lehdelle on tarkoitus kehittää formaatti, joka pitää kristillisen kasvastuksen asiaa esillä ja siten palvelee kristillisiä kouluja ja päiväkoteja ja perheitä mahdollisimman hyvin. Arvoperusteiselle kasvatukselle on tänä päivänä paljon tarvetta ja kysyntää, Jukka Sipilä toteaa.

ABC+ -lehti siirtyi Kristillisen kasvatuksen keskukselta Päivä Osakeyhtiön kustannettavaksi kesällä 2004. Samalla lehden konseptia laajennetttiin päätoimittaja Sari Savelan johdolla laajemmin perhelehdeksi, jonka kivijalkoina olivat kasvatus, vanhemmuus ja parisuhde. Kristillisen kasvatuksen keskus jäi lehden yhteistyökumppaniksi. ABC+ -lehti perustettiin 1990-luvulla Helsingin kristillisen koulun tiedotuslehdeksi, mutta laajeni sittemmin kristillisten koulujen ja päiväkotien yhteiseksi lehdeksi. Lehden kustantajaksi tuli Kristillisen kasvatuksen keskus, joka nykyisin tunnetaan nimellä Kristillisten koulujen ja päiväkotien liitto.

Oppilasmäärät kasvussa

Kristillisiä kouluja on tällä hetkellä Suomessa 17, niistä kolme toimii ilman valtion tukea. Jukka Sipilän mukaan parhaillaan on opetusministeriössä odottamassa useita lupahakemuksia.

– Osa kouluista on hakenut pysyvää opetuslupaa ja kokonaan uutta lupaa ovat hakeneet Lappeenrannan ja Rovaniemen kristillisen koulut.

Jukka Sipilä arvelee, että tällä hetkellä kouluissa on yli 1800 oppilasta. Määrät ovat hänen mukaansa kasvussa. Suomen ensimmäinen tunnusten välinen kristillinen koulu oli Helsingin kristillinen koulu. Koulu viettää tänä vuonna 30-vuotisjuhlavuottaan.