Kriisiradio apuna Balilla – tulivuori on pakottanut jopa 100 000 evakkoon

 
paikallisradioasema Balilla

Sansan tukema paikallisradioasema Heartline FM Bali sijaitsee 30 km:n päässä Agung-tulivuoresta. Tällä hetkellä se lähettää myös kriisiohjelmia, jotka auttavat evakkoon joutuneita balilaisia. Kuva: Annaleena Pakkanen.

Suomalaistenkin tukema First Response Radio on tänään aloittanut kriisiradiolähetykset Indonesian Balilla. Kriisiradio-ohjelmat tarjoavat elintärkeää tietoa ihmisille, jotka ovat joutuneet lähtemään kodeistaan tulivuoren lähettyviltä.

Balilla sijaitseva Agung-tulivuori on aktivoitunut syksyn mittaan. Se on jo päiviä syössyt sisuksistaan höyryä ja tuhkaa jopa neljän kilometrin korkeuteen. Räjähdyksenomaisia purkauksia kuuluu ajoittain jopa 12 kilometrin päähän.

Agung on yli kolmekilometrisenä Balin korkein vuori. Sen rinteillä ja läheisyydessä asuu 100 000 ihmistä, joita viranomaiset ovat kehottaneet evakuoitumaan. Osa on lähtenyt ja ollut evakossa yli kuukauden, osa ei. Osa on jo palannut hoitamaan karjaansa ja viljelyksiään.

Jalohaukat vko 3 SMy

Ohjelmia kuunnellaan myös evakuointikeskuksissa

Indonesiassa kriisiradiotyötä toteuttaa First Response Indonesia (FRI), johon kuuluu muun muassa paikallisradioketju Heartline. FRI toimii läheisessä yhteistyössä viranomaisten ja kansalaisjärjestöjen kanssa. Medialähetys Sanansaattajat (Sansa) on FRI:n yhteistyökumppani Suomessa.

Paikallisten asukkaiden tueksi tehtävät kriisiradio-ohjelmat lähetetään medialähetysjärjestö FEBC:n Heartline FM Bali -asemalta. Se sijaitsee 30 kilometrin päässä Agung-tulivuoresta ja on ainakin toistaiseksi pystynyt jatkamaan lähetyksiään normaalisti. Myös Heartline FM Bali on Sansan kumppani.

Tämänhetkisen arvion mukaan kriisiohjelmia radioidaan noin kymmenen päivän ajan. Niitä ja muita Heartline FM Balin ohjelmia voi kuunnella myös monissa evakuointikeskuksissa, joihin kymmenet tuhannet kodeistaan lähteneet ovat kokoontuneet.

Kriisiradiotyön osaajia koulutetaan suomalaisten tuella

First Response Radio on sitoutumaton humanitäärisen avun verkosto, johon kuuluu muun muassa radioasemia, kansalaisjärjestöjä ja viranomaisia.

Indonesian kriisiradiotyöhön on hankittu Sansan tuella kaksi kriisiradiopakettia eli kahteen matkalaukkuun mahtuvaa radiostudiota ja lähetintä. Luonnonkatastrofin sattuessa studio ja lähetin on helppo kuljettaa matkalaukuissa kriisialueelle, nopeasti pystyttää radioasema ja aloittaa elintärkeän tiedon radiointi.

Viime vuosina Sansa tukenut kriisiradiotyön koulutusta Indonesiassa. Myös Balilla on koulutettu tiimi, joka pystyy katastrofin sattuessa pystyttämään kriisiradioaseman. Tällä kertaa erillistä kriisiradioasemaa ei tarvittu, vaan avustusohjelmat saadaan lähetettyä paikallisradiosta.

Indonesia kuuluu seismologiselta ja vulkaaniselta toiminnaltaan maailman aktiivisimpiin alueisiin. Se sijaitsee Tyynenmeren tulirenkaalla, ja vyöhykkeellä on 70 prosenttia maailman tulivuorista. Indonesiassa on 150 toimivaa tulivuorta. Myös maanjäristyksiä tapahtuu runsaasti.

Lue lisää kriisiradiotyöstä

 

 
Sansa artikkelibanneri 30.5. alkaen