Kreikkalainen pastori sparraa pakolaistyöhön: pakolaiset voivat olla Euroopan kuihtuvien seurakuntien uusi mahdollisuus

 

Länsimaiden kristityillä on Meletis Meletiadisin mukaan ainutlaatuinen mahdollisuus palvella muslimimaailmaa evankeliumilla, kun vaikeasti saavutettavien maiden asukkaita saapuu Eurooppaan. Kuva: Saija Tiilikainen.

Pakolaiset voi nähdä riesana tai maallistuvan Euroopan toivoina, sanoo kreikkalainen evankelinen pastori Meletis Meletiadis.

– Meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus tavoittaa muslimipakolaisia evankeliumilla. Emmehän hukkaa sitä?

Kreikkalainen protestanttisen kirkon (ECG) pastori ja pakolaistyön asiantuntija Meletis Meletiadis vieraili syyskuussa Suomessa Kirkkohallituksen, Kansanlähetyksen ja Kylväjän vieraana kertomassa seurakuntien pakolaistyöstä Kreikassa.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

– Seurakunnat on kutsuttu palvelemaan pakolaisia kokonaisvaltaisesti enemmistön asenteista riippumatta, Meletiadis totesi sähköpostihaastattelussa.

Hän muistutti, että pakolaisia on kulkenut Kreikan halki ja asettunut sinne jo kauan ennen niitä pakolaisvirtoja, jotka saavuttivat Suomenkin vuonna 2015.

Meletiadisin johtama evankelinen seurakunta Volosin kaupungissa aloitti pakolaistyön 1990-luvun lopulla. Kommunismin romahdettua Kreikkaan saapui noin miljoona albanialaista paremman elintason toivossa. Volosiin, joka on alle 100 000 asukkaan kaupunki Ateenan pohjoispuolella, pakolaisia asettui noin 10 000.

– Ateistisesta ja islamilaisesta taustastaan huolimatta suuri joukko albaaneja liittyi seurakuntaamme ja rikastutti sitä elävyydellään, todistuksillaan ja lahjoillaan.

Käytännön ekumeniaa

Vuosina 2015–2016 Kreikkaan saapui yli miljoona pakolaista, suurin osa Syyriasta. Nämä ihmiset jatkoivat muihin Euroopan maihin. Monet uusista pakolaisista ovat sen sijaan jääneet Kreikkaan. Kreikan vaikean taloustilanteen ja korkean nuorisotyöttömyyden vuoksi asenteet ovat kovat. Talouskriisin vuoksi puoli miljoonaa korkeasti koulutettua kreikkalaista ammattilaista on lähtenyt etsimään parempaa toimeentuloa muista maista. Tämä on aiheuttanut resurssipulaa myös seurakunnissa.

– Kaikesta tästä huolimatta meidät on kutsuttu olemaan pakolaisille Kristuksen todistajia. Meidän on kohdeltava heitä vieraanvaraisesti.

Jotkut pakolaiset löytävät töitä, mutta työttömiä on koetettava auttaa tarjoamalla asuntoja, ruokaa, vaatteita ja koulutusta, Meletiadis kertoo.

Vaikka Kreikan ortodoksisen kirkon ja vähemmistössä olevien protestanttisten kirkkojen välillä ei ole virallista ekumeenista yhteistyötä, pakolaisten tarpeet ovat tuoneet kristittyjä yhteen eri tunnustuskunnista, jotta haasteisiin voidaan vastata.

– Kun 22 000 pakolaista jäi jumiin Kreikan ja Pohjois-Makedonian väliselle rajalle talvella 2015–2016, ruohonjuuritason yhteistyö sai aikaan valtavasti hyvää.

Kyynisyyttä ja suuria sydämiä

Meletis Meletiadis iloitsi monien kreikkalaisten halusta auttaa pakolaisia sinä talvena.

– Mutta kun aikaa kului ja heitä tuli aina vain lisää, ihmiset väsyivät ja monet luovuttivat. Nykyisin kreikkalaisten asenteet pakolaisia kohtaan vaihtelevat vihamielisyydestä välinpitämättömyyteen. Toiset ovat kyynisiä, mutta monet auttavat edelleen suurella sydämellä.

Meletiadis on kiitollinen Kylväjän kanssa syntyneestä yhteistyöstä pakolaisten hyväksi. Ensimmäisen pakolaisaallon jälkeen erään evankelisen seurakunnan pakolaisille kunnostamat asunnot jäivät tyhjilleen asukkaiden muutettua muualle Eurooppaan. Seurakunnassa ryhdyttiin rukoilemaan, että huoneistoja voitaisiin edelleen käyttää pakolaisten hyväksi.

– Silloin emme tienneet, että on olemassa sellainen järjestö kuin Kylväjä. Nyt asunnot ovat jälleen hyvässä käytössä.

Länsimaiden kristityillä on Meletiadisin mukaan ainutlaatuinen mahdollisuus palvella muslimimaailmaa evankeliumilla, kun vaikeasti saavutettavien maiden asukkaita saapuu Eurooppaan.

– Meidän täytyy tarttua tilaisuuteen ja käyttää se niin hyvin kuin pystymme Jumalan kunniaksi ja hänen valtakuntansa tulemiseksi näiden rakkaiden ihmisten keskuuteen.

Meletiadis uskoo, että pakolaiset voivat olla Euroopan kuihtuvien seurakuntien uusi mahdollisuus. Niitä, jotka pelkäävät islamin voimistuvaa asemaa Euroopassa, Meletis Meletiadis muistuttaa Kristuksen voitosta.

– Kaikki vihollisuus on voitettu Kristuksen ristillä.

Jesus in Athens -elokuvan näytöksiä

Jesus in Athens -elokuva vie katsojan pakolaistyön ytimeen Kreikassa. Elokuva on koskettanut jo satojen sydämiä. Viime vuonna elokuvan näytösten suosio yllätti ja moni toivoi lisänäytöksiä. Elokuvan seuraavat näytökset pidetään pe 21.1.2022 klo 10 ja pe 18.2.2022 klo 18.

Ilmoittaudu mukaan Kylväjän suomeksi tekstittämän elokuvan striimiin täältä.

Artikkeli on julkaistu Kylväjä-lehdessä 4/21.

 

 
Kylvaja artikkelibanneri