Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Koulun joulujuhla ilman Jeesusta

 

48861051 – new year and christmas concepts. little girl hanging balls on new year tree at home. lady preparing for christmas celebration.

Ennen kouluissa esitettiin jouluisin Jouluevankeliumia – nykyään vallalla ovat tontut. Seinäjoen lukion uskonnon opettaja Markus Finnilä kertoo, kuinka se näkyy jouluisin kouluissa.

Millaisena näet kristillisten juhlien viettämisen tämän päivän koulumaailmassa?

Joululla on tärkeä rooli suomalaisessa koulun vuodenkierrossa, ja kristilliset jouluperinteet ovat osa juhlan viettoa. Kouluvuosi rytmittyy pitkälti kirkkovuoden mukaan, ja on vaikea kuvitella suomalaista koulua, jossa tuhatvuotinen kristillinen perinteemme ei olisi läsnä. Tapa viettää juhlia kuitenkin heijastelee ympäröivää yhteiskuntaa, ja maallistuminen etenee tälläkin alueella. Monessa koulussa joulunviettoa ei ehkä nähdä ennen kaikkea kristillisenä juhlana, vaan osana kulttuuria.

Miksi kristillisen joulun merkitys koulumaailmassa vähenee?

Suomalaiset edustavat koko ajan monipuolisempia uskonnollisia taustoja ja myös uskonnottomuus kasvaa. Koulut eivät voi lähteä siitä oletuksesta, että kaikki oppilaat juhlivat samoja juhlia tai edes samoista syistä. Terve erilaisten elämänkatsomusten huomioonottaminen on hyvä asia ja lähimmäisenrakkauden mukaista. Se ei saa kuitenkaan riistäytyä kristofobiaksi, jossa kaikki muut näkemykset ja perinteet toivotetaan tervetulleiksi, mutta kristinuskoa kammoksutaan.

Dei, retroäijät, neliöb. 18.-24.6.

Miten kristitty opettaja voi vaikuttaa koulun käytäntöihin ja tapoihin?

Kristittyjen tarkoitus on muuttaa maailmaa rakastamalla Jumalaa ja lähimmäistä. Se koskee myös opettajia. Kun rakkauden kaksoiskäskyn ottaa elämänsä ohjenuoraksi ja keksii luovia tapoja toteuttaa sitä omissa yhteisöissään, Jumalan valtakunta alkaa murtautua esiin. Emme ole yksin, vaan Pyhä Henki johdattaa meitä.

Teksti Eveliina Rissanen | Kuva Svyatoslav Lypynskyy/123rf.com

Tämä juttu on tiivistelmä. Lue koko juttu osoitteessa nuotta.com!