Koronan pelko ja tietämättömyys ovat hengenvaarallinen yhdistelmä

 

Fida Internationalilla työskentelevä ugandalainen Francis oli vähällä menettää henkensä, kun miehen kotiseudulla levisivät huhut hänen sairastumisestaan koronaan. Francis jakoi tarinansa Fidan viestinnän suunnittelija Hannu Happoselle.

Fidan koulutushankkeiden koordinaattori Francis Emechu matkusti maaliskuun alussa Ugandasta Keniaan vuosittaiseen Fidan työpajaan. Kun hän oli palaamassa takaisin kotimaahansa, terveysviranomaiset tarkastivat hänet Kenian ja Ugandan rajalla. He kysyivät Francisilta liudan kysymyksiä ja mittasivat häneltä kuumeen. Sitten he käskivät hänen mennä kotikaupunkiinsa ja käydä siellä terveyskeskuksessa.

Francisin piti vaihtaa matatuja, paikallisia minibusseja, kolme kertaa ennen kuin hän pääsi kotiinsa. Kuten tavallista, bussit olivat täynnä matkustajia. Ihmiset olivat pakkautuneet tiukasti yhteen. Mitään suojatoimenpiteitä viruksen varalta ei ollut eikä keneltäkään kyselty mitään.

Perheniemi Neliöb. vko 3-4. MJa

Seuraavana päivänä Francis meni terveyskeskukseen, kuten häntä oli ohjeistettu. Hänelle tehtiin testit muun muassa malarian ja lavantaudin varalta ja kysyttiin sama kysymyslitania kuin edellisenä päivänä. Koronatestiä ei ollut. Ugandassa on vain kaksi paikkaa, joissa koronatestejä pystytään tekemään. Jos Francisilla olisi ollut koronaan viittaavia oireita, terveysviranomaiset olisivat ottaneet häneltä näytteen, joka olisi voitu toimittaa eteenpäin testattavaksi. Francisin käynti terveyskeskuksessa vei seitsemän tuntia. Koska häneltä ei löydetty mitään testattavista sairauksista eikä koronaan viittaavia oireita, hänet päästettiin kotiinsa aloittamaan kahden viikon karanteeni.

Huhut leviävät kuin kulovalkea

Naapurit näkivät Francisin tulevan kotiin ja huhut alkoivat levitä. – Francis on tullut Keniasta. Hän on tuonut viruksen mukanaan. Hän tartuttaa meidät kaikki, ihmiset kauhistelivat. Kun Francisin isä meni kauppakeskukseen, samat huhut liikkuivat siellä. Ihmiset puhuivat myös siitä, miten tilanne pitäisi hoitaa. He suunnittelivat Francisin tappamista. Heidän keskuuteensa oli tullut uhka, joka täytyisi hoitaa päättäväisesti. Heidän pitäisi tappaa Francis ennen kuin hän tartuttaisi heihin tappavan viruksen. He ajattelivat sillä tavoin suojelevansa itseään ja perheitään. Jotkut Francisin ystävistä soittivat hänelle varoittaakseen häntä ja tiedustelivat: – Onko tämä totta, mitä sinusta puhutaan? Francisilla oli vihdoin mahdollisuus selittää, mitä oli tapahtunut.

Kun karanteeni oli ohi, Francis meni takaisin terveyskeskukseen käydäkseen uudelleen läpi saman testausoperaation. Edes hänen saamansa todistus, jossa sanottiin, ettei hänellä ollut koronaa, ei vaientanut huhuja eikä hälventänyt pelkoa, joka oli saanut otteen ihmisten mielistä. Francisin isän oli pakko raportoida perheen kokemasta uhasta paikallisviranomaisille, jotka vuorostaan käskivät ihmisiä lopettamaan huhujen levittämisen.

– Korona-stigma on pahempi kuin mikään aiemmin kokemani, Francis kertoo. Hänen ystävänsä alkoivat puolustaa häntä, jotta huhut saataisiin kumottua. – Jotkut naapureistani puhuivat edelleen terveydentilastani sellaista, mikä ei pitänyt paikkaansa. Ystäväni kuunteli sitä jonkin aikaa ja päätti sitten soittaa minulle. Hän laittoi kaiuttimen päälle ja kysyi: ’Mitä haluat kertoa näille ihmisille, jotka sanovat, että olet edelleen sairaana?’ Ihmiset puhuivat minulle suoraan. Tämä vaiensi viimein huhut.

Oikeaa tietoa julisteiden, internetin ja radion avulla

Ugandassa oikeaa tietoa koronasta levitetään muun muassa julisteiden avulla.

Minkä vuoksi ihmiset suunnittelevat tällaisia julmuuksia? Heitä ohjaa pelko. Se vääristää todellisuutta ja saattaa ajaa ihmisiä vastuuttomiin tekoihin. Tietämättömyys viruksesta, sen synnystä, leviämisestä, oireista, ehkäisystä ja hoidosta saa ihmiset kuvittelemaan uskomattomia asioita. Eräs kyläläinen sanoi Francisille: – En voi saada tartuntaa, koska juon alkoholia. Se tappaa viruksen. Toinen totesi: – Olen turvassa, koska poltan tupakkaa. Savu tappaa viruksen. Kolmas puolestaan tuumi: – Virus ei tartu afrikkalaisiin, koska heillä on paksumpi iho kuin eurooppalaisilla.

– Pelko ja ennakkoluulot ovat tunkeutuneet Ugandassa kaikille elämänalueille. Lapset eivät mene kouluun. Kaikki toiminta on pysähdyksissä. Ihmisiltä puuttuvat edelleen perustiedot koronaviruksesta ja sairaudesta. Meidän täytyy antaa heille oikeaa tietoa. Haluan myös puhua sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat joutuneet käymään läpi saman piinan kuin minä. Haluan rohkaista heitä, Francis tuumii.

Ugandassa Fidan palveluksessa työskentelevä viestinnän suunnittelija Hannu Happonen kertoo, että maassa tehdään jo monenlaista työtä ennakkoluulojen ja koronaan liittyvän häpeän kitkemiseksi. Fida levittää koronasta kertovia lentolehtisiä ja julisteita teiden varsilla, toreilla ja vedenottopaikoilla sekä jakaa oikeaa tietoa WhatsApp-sovelluksen kautta. Järjestö lähettää koronasta valistavia radio-ohjelmia kolmessa kaupungissa. Niiden kautta tavoitetaan satojatuhansia ihmisiä. Oikeaa tietoa levitetään myös jakamalla linkkiä Ugandan terveysviranomaisten internetsivulle, jossa kumotaan koronaan liittyviä valeuutisia, sekä Fidan Itä-Afrikan kehitysyhteistyön Facebook-sivun kautta.

 

 

 
Fida artikkeliban. 7.12.-22 alkaen.