Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Kolumnisti: ”Kirkon suurin ongelma on se, ettei se tunnu missään”

 

Toimittaja Riikka Lehtovaara kirjoittaa Aamulehden Sunnuntai-liitteen kolumnissa (19.5.), että ”tavalliset tallaajat” eivät vieraannu kirkosta esimerkiksi homoliittojen tai naispappeuden vastustajien vuoksi.

”Kirkollisverokin on pisara meressä. Siitä elämöivät ne, jotka eivät keksi parempaa syytä kiukutella”, Lehtovaara kirjoittaa.

Todellinen syy kirkon ongelmiin on hänen mukaansa se, ettei kirkko tarjoa elämyksiä.

”Se ei TUNNU miltään. Se ei tuoksu, ei ärsytä, ei liikuta, siis ei kiinnosta. Kirkossa käyminen on samalla tavalla kiusallista kuin etäiseksi jääneen sukulaistädin vierailu. Äänessä on pappi, josta näkee kilometrien päähän, että hän on paikalla, koska sattuu olemaan työvuorossa. Saarna on kirjoitettu kertaalleen jo viime vuoden toukokuussa”, Lehtovaara tykittää.

”Urut soivat 1600-luvulla sävellettyä koraalia. Jos sellaista tulisi radiosta, kaikki painaisivat off-nappulaa”.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Lehtovaara lisää, että ”äärikristillinen vanhoillisuus sapettaa, mutta jos nämä olisivat kynnyskysymyksiä, ortodoksisen kirkon jäsenmäärä ei kasvaisi, vaan supistuisi samaan malliin kuin luterilaisen kirkon”.

Kolumnistin mukaan herätyskristillisissä tilaisuuksissa sentään ”tuntuu joltain”.

”Sokerinen ylitysmusiikki hivelee kuuloaistia. Saarnaaja vuodattaa sanomaansa kainalot hiessä. Yleisö itkee, nauraa ja vapisee. Lopussa lähtee taju. Me hengellisiä kokemuksia etsivät nykyihmiset emme tarvitse elämäämme enää yhtään enempää järkeilyä, asiaa tai loogisuutta”, Lehtovaara kirjoittaa.

Lue kirjoitus kokonaan tästä

 
Artikkelibanneri perussanoma