Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Kolmekymppinen STI juhlii lauantaina Helsingissä

 

STI:n kirjakirpputori järjestetään kaksi kertaa vuodessa kevät- ja syyskauden avajaisten aikaan. Kuva: STI:n arkisto.

Herätysliikejärjestöt perustivat kolmekymmentä vuotta sitten Suomen teologisen instituutin pitämään esillä Raamatulle uskollista teologiaa ja tutkimusta sekä tukemaan teologian opiskelijoita matkalla hengellisen työn tekijöiksi.

Suomen teologisen instituutin, STI:n, perustamisesta tuli joulukuun lopussa kuluneeksi kolmekymmentä vuotta.

Merkkipaalua juhlistetaan Helsingin Luther-Kirkolla tulevana lauantaina 3.2. klo 15.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Pääsihteeri Jari Rankisen mukaan luvassa ei ole muisteluvetoista ”pönötysjuhlaa”.

– Toki siellä puhutaan menneestä kolmestakymmenestä vuodesta, mutta toisaalta halutaan myös katsoa tulevaan.

Juhlassa haastatellaan Oulun emerituspiispa Olavi Rimpiläistä, joka oli STI:n pitkäaikainen puheenjohtaja perustamisesta lähtien. Myös entiset pääsihteerit pääsevät ääneen.

– Emme ole halunneet pyytää entisiltä pääsihteereiltä virallisia puheita, vaan tarkoituksena on jutustella rennosti siitä, mikä oli työssä parasta ja mitä he olisivat tehneet toisin.

STI:n pääsihteereinä ovat ennen Rankista toimineet Eero Junkkaala, Leif Nummela, Henrik Perret ja Ville Auvinen.

Juhlan musiikista vastaavat isä ja poika, pastorit Tarvo ja Severi Laakso.

”Emme elä vastakkainasettelusta”

Pääsihteeri Rankisen arvion mukaan STI on kuluneiden vuosikymmenten aikana yhdistänyt jäsenjärjestöinään toimivia herätysliikejärjestöjä toisiinsa. Viime vuoden aikana mukaan on saatu myös kaksi uutta järjestöä, suomen- ja ruotsinkielinen Rauhan Sana.

– STI edustaa tätä nykyä melkein kaikkia kirkon herätysliikkeitä, Rankinen toteaa.

STI:n tunnuslause oli vuosien ajan ”Vaihtoehto kirkon parhaaksi”. Rankisen mukaan lause on edelleen ajankohtainen, joskin pienin varauksin.

– STI ei elä vastakkainasettelusta. Pyrimme antamaan teologian opiskelijoille eväitä, joita tarvitaan opinnoissa ja tulevassa työssä. On tärkeää, että seurakuntiin ja järjestöihin saadaan hyviä teologeja.

Toisaalta kirkko on varsinkin nykyaikana ymmärrettävä maailmanlaajaksi käsitteeksi. STI:ssä on vuosien varrella käynyt monia opiskelijoita, joiden tausta on jossain muualla kuin Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa. Pääsihteeri näkee asian rikkautena.

– Maailma on pienentynyt ja monet opiskelijoistamme työllistyvät monenlaisiin paikkoihin, myös ulkomaille. Jos STI voi tälläkin tavalla toimia maailmanlaajan kirkon parhaaksi, minusta se on oikein hyvä juttu.

Suomen teologisen instituutin 30-vuotissyntymäpäiväjuhla lauantaina 3.2. klo 15 Helsingin Luther-Kirkolla osoitteessa Fredrikinkatu 42.

 
Artikkelibanneri perussanoma