Kolme kirkkoa yhdistyy Ruotsissa

 

Upsalan tuomiokirkko. KUVA:Wikimedia Common

Kolme ruotsalaista vapaakirkkoa on liittymässä yhteen. Lähetyskirkon, metodistikirkon ja baptistikirkon jäsenet äänestävät asiasta 2. kesäkuuta. Niissä on väkeä yhteensä noin 145 000.

– Yhdistyminen pelastaa tilanteen vähäksi aikaa, mutta ellei kuvioon tule uusia tekijöitä – jollaisia ei nyt ole näkyvissä – jäsenkato jatkuu, Lundin yliopiston käytännöllisen teologian professori Stefan Borgehammar arvioi.

Useiden Ruotsin vapaakirkkojen osallistujakäyrät kääntyivät vuosina 2006-2009 alaspäin, jyrkimmin lähetyskirkon, joka vastaa lähinnä Suomen Vapaakirkkoa, ja loivemmin helluntailaisten, pelastusarmeijan, evankelisen vapaakirkon ja metodistien.

Muslimit ja katolilaiset
uskontojen kärkijoukossa

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Ruotsin suurimmat uskonnolliset yhteisöt ovat supistuvan, 6,7 miljoonaisen luterilaisen kirkon jälkeen helluntailiike, islamilainen yhdyskunta ja lähetyskirkko. Niiden kunkin toiminnan piirissä on yli satatuhatta henkeä. Roomalaiskatolinen kirkko on yli 90 000 kannattajallaan niiden kannoilla. Luvuista kertoi uutistoimisto TT.

Lukumääräisesti eniten uusia ihmisiä tuli vuosina 2006-2009 katoliseen kirkkoon, lähinnä maahanmuuttajien ansiosta. Suhteessa vahvasti kasvoivat myös pienet buddhalaisten ja syyrialaisortodoksien ryhmät.

Ruotsin uskontokenttä muuttuu myös asenteiltaan. Esimerkiksi kristillisdemokraattinen puolue, joka vielä äskettäin taisteli samaa sukupuolta olevien avioliiton hyväksymistä vastaan, pystyttää elokuun alussa oman teltan Tukholman Pride-festivaaliin. Toisin kuin muut puoluejohtajat, kristillisdemokraattien johtaja Göran Hägglund aikoo kuitenkin pysytellä poissa tapahtumasta.