Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Kohuhahmo ”Pappi” raotti henkilöllisyyttään

 

Pappi esiintyi omalla äänellään Radio Dein Ajankohtaistunnilla.

Nettimaailmaa hämmentävä kohuhahmo ”Pappi” esiintyi ensimmäistä kertaa sähköisessä mediassa omalla äänellään Radio Dein haastattelussa. – Teen myös papin töitä evankelis-luterilaisen kirkon parissa, Pappi paljastaa.

Syksystä lähtien verkkomaailmassa on arvuuteltu, kuka on munkinkaavussa suuri risti kaulassaan esiintyvä hahmo nimeltään.  Papiksi itseään kutsuva hahmo sai huomiota kahdella musiikkipiireissä keskustelua kirvoittaneella videollaan. Musiikkivideot olivat raskaita, mutta runollisia niin musiikin, tekstin kuin visuaalisuudenkin osalta.

Toiset tulkitsivat videot kristillisiksi, jotkut kristinuskon vastaisiksi. Pian internetiin alkoi ilmestyä myös Papin ”saarnavideoita”. Facebook-sivulla Pappi alkoi julkaista säännöllisesti sitaatteja filosofian, telogian ja kaunokirjallisuuden parista.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Pappi on tähän mennessä antanut niukasti haastatteluja, mutta ainakin musiikkilehdet Soundi ja Rumba ovat julkaisseet hänestä artikkeleja, samoin Iltasanomat. Tästä huolimatta Pappi on jäänyt mysteeriksi. Hän ei ole juuri antanut toistaiseksi omaa ääntään haastatteluun vielä missään mediassa. Radio Dein Ajankohtaistunti sai kuitenkin otteen Papin liepeistä. 

Mistä tässä kaikessa on kyse?

– Musiikista ja teologiasta. Rukouksesta. Pappi on paitsi minun artistinimi, myös meidän nelihenkisen bändin kollektiivinen nimi.

Miksi nimi Pappi?

– Siviiliammatiltani olen teologi. Teen myös välillä papin töitä evankelis-luterilaisen kirkon parissa – tosin niissä rajoissa mitä pappisvihkimyksen puuttuminen asettaa. Eli minua ei ole vihitty papiksi.

Vaikka Pappi on myös työelämässä pappi, työtehtävät ovat rajoittuneet toistaiseksi lähinnä sanajumalanpalveluksiin, hartauksiin ja rippileiriopetuksiin.

Papille hahmon saama vastaanotto ei ollut yllätys, koska biisit ovat Papin itsensäkin mielestä raskaita. Gospel tarkoittaa suomeksi käännettynä ilosanomaa, mutta Pappi näkee itse musiikkinsa taiteenlukutestinä. Hän kokee ilmaisumuodokseen ”ristiriidat Kristuksen ja nihilismin väliltä”. Rukoileva kädellinen -laulussaan Pappi runoilee: ”Kristus vai totuus vai totuus ja Kristus, olemassaolon hämärässä istun.”

– Taiteilijana, artistina ja ennen kaikkea kristittynä pyrin edustamaan kristillistä maailmankatsomusta ja Kristusta, joka elämäni kiintopisteenä on.

Pappi debytoi helmikuussa

Papin debyytti Tampereen Musiikki & Media -tapahtumassa aiheutti musiikkirintamalla kuhinaa syksyllä:

”Mitähän Jeesus tästä ajattelee?” (Petri Varis / Ilosaarirock & Rokumentti)

”Onks tää jotain Steen1:tä? Ja jos on, mistä se on löytänyt massia näin kalliiseen videoon?” (Mervi Vuorela / Rumba, Nuorgam, Nyt)

”Ensin Pappi esitellään Musiikki & Mediassa. Seuraavaksi evankelisluterilainen kirkko ilmoittaa, että enää 27 % suomalaisista uskoo Jumalaan. Sattumaako?” (Saku Schildt / Rumba)

Kiinnostusta herättäneiden musiikkivideoidensa jälkeen Pappi on valmis tuomaan debyyttilevynsä kansan eteen. Se tapahtuu 22. helmikuuta.

Syvyys on teemalevy, missä ei ole mitään turhaa: se on vaellus syvyydestä syvyyteen, Pappi sanoo. Musiikillisesti Syvyys-albumi pyörii metallin, rockin ja triphopin muodostaman epäpyhän kolminaisuuden ympärillä. Papin suussa rukous muuttuu huudoksi ja huuto rukoukseksi.

Albumi on syntynyt täysin nelihenkisen kokoonpanon omissa käsissä – tuotantoa, äänitystä ja miksausta myöten. Vaikutteiden kirjo on laaja.

– Syvyys-levyä ovat inspiroineet niin Max Cavaleran aikainen Sepultura, At the Drive-In kuin Tricky, Pappi sanoo.

Kuka on Papin kaavun alla?

Vaikka Pappi on laulanut omien sanojensa mukaan nuotilleen viimeksi silloin, ”kun Mauno Koivisto oli ensimmäistä kauttaan presidenttinä”, mikään noviisi hän ei musiikin saralla ole.

Pappi paljasti Radio Deille toimineensa aiemmin yhtyeissä Snail on the Plate, Veli Nihil, Asenneprojekti ja Daikini. Jo näiltä ajoilta selittyy Papille ominainen tapa riimitellä metallimusiikin tahtiin.

Pappia ikä kaikki

Papille ”saarnaaminen” taipuu luonnolliseen tapaan aina filosofisesta pohdiskelusta huutoon. Tapahtumapaikka voi olla mikä tahansa.

Opetuslapsina tulevat olemaan kevään aikana esimerkiksi musiikkilehti Rumban lukijat. Pappi aikoo julkaista 1-2 minuutin pituisia mystisiä puhevideoita Rumban nettisivuilla viikon välein.

– Puhevideoiden keskiössä tulee olemaan ihmisen kokemus hengellisen kaipauksen ja materialistisen maailmankuvan ristipaineessa.

Pappi jää uuden levynsä jälkeenkin vielä hieman mysteeriksi, hän tekee keväällä mahdollisesti vain yhden keikan. Papin munkinkaapu tulee kostumaan keikkahiestä enemmän kesällä ja syksyllä.

Keikkarintamalla Pappi aikoo olla yhtä visuaalinen ja äärimmäinen kuin musavideoillakin – munkinkaapua myöten.

Lue myös:

”Pappi hämmentää ja saarnaa netissä”

Kuuntele Papin ääntä Radio Dein haastattelussa Ajankohtaistunnin ohjelma-arkistosta. 

 

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)