Kirkon Ulkomaanapua tuettiin innolla vuonna 2010

 

KUVA: Kirkon Ulkomaanapu

Kirkon Ulkomaanavun tulot kasvoivat vuonna 2010 yli viidenneksen edellisvuodesta. Kokonaistulot vuonna 2010 olivat 31,5 miljoonaa euroa kasvun ollessa yli 20 prosenttia. Avustustyöhön ja muuhun toimintaansa Ulkomaanapu käytti yhteensä 26,4 miljoonaa euroa.

– Myönteistä oli, että työmme tueksi tuli ennätysmäärä lahjoittajia ja vapaaehtoisia, toiminnanjohtaja Pauliina Parhiala toteaa.

– Laajamittaiset humanitaariset kriisit löivät leimansa vuoteen 2010. Ruoan hinta jatkoi nousuaan ja poliittinen epävarmuus ja turvattomuus olivat monin paikoin kasvussa. Avustustyön toteuttamisessa korostuivat ennakointi, varautuminen ja nopea reagointi, Parhiala analysoi mennyttä vuotta.

Kirkon Ulkomaanapu käytti vuonna 2010 kansainväliseen ohjelmatyöhön 22,2 miljoonaa euroa eli 84 prosenttia kaikista menoistaan. Avustustoiminnan painopiste oli edelleen Afrikassa, missä käytettiin 8,6 miljoonaa euroa.

Dei, retroäijät, neliöb. 9.-15.7.

Järjestö vastasi viime vuonna myös kahteen suureen humanitaariseen katastrofiin, maanjäristykseen Haitissa ja tulviin Pakistanissa.

Lisäksi kenttäläsnäolo laajeni viime vuonna, kun uudet toimistot avattiin Keniassa, Sudanissa, Liberiassa ja Haitissa.
Haitissa on meneillään yksi Kirkon Ulkomaanavun historian suurimmista hankkeista, johon sisältyy mittava koulujen jälleenrakennus tuhoalueilla.

Kotimaantyössä Naisten Pankin toiminta levisi koko maahan ja Tekoja-kampanja kutsui kymmenettuhannet suomalaiset mukaan lusikkaliikkeeseen kehitysmaiden ruokaturvan puolesta.

Lahjoituksia ennätysmäärä

Kirkon ulkomaanavun tuloista saatiin seurakunnista lähes 34 prosenttia, mikä sisältää talousarvioavustukset, kolehdit, Yhteisvastuukeräyksen tuoton ja kirkkohallitukselta saadun toiminta-avustuksen.

Yhteisvastuukeräyksen tuottoon sisältyy 1,5 miljoonaa euroa, jotka saatiin Haitin katastrofityön tukemiseen. Valtion ja kansainvälisten rahoituslähteiden tuki oli 41,9 prosenttia.

Yksityisen ihmisten ja yritysten lahjoitukset olivat lähes 24 prosenttia. Erityisesti Haiti-keräys sai monet suomalaiset lahjoittamaan ja Kirkon Ulkomaanapu saikin viime vuonna yksityis- ja yrityslahjoituksia yhteensä lähes 7,5 miljoonaa euroa, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin, järjestöstä kerrotaan.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie