Kirkon Ulkomaanapu lopettaa maaohjelmansa Liberiassa ja Sierra Leonessa

 

Kirkon Ulkomaanavun työ Liberiassa keskittyi erityisesti naisten toimeentulomahdollisuuksien parantamiseen. Kuva: Ville Palonen

Kirkon Ulkomaanapu (KUA) lopettaa tämän vuoden loppuun mennessä maaohjelmansa Liberiassa ja Sierra Leonessa.

– On aina raskasta päättää työn lopettamisesta toimintamaissamme. Maailmassa on paljon avun tarpeita, ja joskus on tehtävä valintoja. Viimeisen vuoden aikana olemme tehneet paljon töitä löytääksemme uusia rahoittajia niin Liberiassa kuin Sierra Leonessa, emmekä ole riittävässä määrin siinä onnistuneet. Hienoa on kuitenkin, että työ Liberiassa jatkuu nyt paikallisin voimin, sanoo Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg tiedotteessa.

KUA aloitti toimintansa sisällissotien runtelemassa Länsi-Afrikassa kymmenen vuotta sitten. Työ alkoi maiden jälleenrakennuksella. Aluksi ihmisille opetettiin maanviljelystaitoja, minkä lisäksi entisille lapsisotilaille tarjottiin psykososiaalista tukea ja koulutusta.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

– Kymmenen vuoden jälkeen työ siirtyy paikallisten käsiin. Maatoimistomme liberialaiset työntekijät perustavat liberialaisen kansalaisjärjestön jatkamaan sitä työtä, jota KUA on maassa tehnyt. Näin sen on tarkoitus mennäkin, toteaa Hemberg.

Päätökseen vaikutti se, että KUA:n keskittyy kaikkein hauraimpiin valtioihin, eivätkä Liberia ja Sierra Leone enää kuulu niihin. Päätösen taustalla ovat myös ulkoministeriön leikkaukset kehitysyhteistyömäärärahoihin.

– Tällä hetkellä keskustelemme ohjelmien lopettamisesta hankkeista hyötyvien ihmisten ja paikallisten kumppaneiden kanssa ja mietimme, miten parhaiten voimme tukea heitä, jotta tulokset jäävät kestävälle pohjalle, kertoo Keski- ja Länsi-Afrikan aluevastaava Marjo Mäenpää.

Kirkon Ulkomaanapu on maissa myös esimerkiksi tukenut nuorten ammattikoulutusta ja ylläpitänyt leirejä pakolaisnuorille.