Kirkon kulttuuripalkinto Pekka Kivekkäälle ja Annukka Laineelle

 

Arkkipiispa Tapio Luoma jakoi Kirkon kulttuuripalkinnon 2019 runoilija Pekka Kivekkäälle ja kuvataiteilija Annukka Laineelle tiistaina 28.1. Helsingissä. Kuva: Aarne Ormio / Kirkon kuvapankki

Arkkipiispa Tapio Luoma jakoi Kirkon kulttuuripalkinnon 2019 runoilija Pekka Kivekkäälle ja kuvataiteilija Annukka Laineelle tiistaina 28.1. Helsingissä.

Pekka Kivekäs (s.1937) on vuosikymmenten ajan perehtynyt virsiin ja virsirunouteen. Hänen virsiään ja käännöksiään on löydettävissä kaikista viime vuosikymmenten suomalaisista virsikirjoista. Hän on toiminut aktiivisesti latinankielisten hymnien kääntämisessä suomeksi sekä edistänyt keskiaikaista lauluperinnettä esimerkiksi Corvus Laurencij -kuorossa.

Pekka Kivekäs on tuonut virsikirjaan ainutlaatuisella tavalla kristittyjen kutsumuksen heikossa asemassa olevien lähimmäisten näkemisen ja asianmukaisen kohtaamisen. Kivekäs on toiminut pappina, opettajana ja opinto-ohjaajana, mutta myös vuosikymmeniä vapaaehtoisena alkoholistien kuntoutumis- ja auttamistyössä.

Sansa neliöb. toukokuu, MJa

Annukka Laine (s.1955) on sakraalimaalausten tekijä ja omistanut taiteellisen elämäntyönsä kristillisen elämänkatsomuksen ja sen perusteiden esille tuomiseen. Viimeiset vuosikymmenet Laine on keskittynyt pääasiallisesti kirkkotaiteeseen ja maalannut muun muassa kirkkojen alttarimaalauksia. Laine on tehnyt myös seurakuntavierailuja, joissa hän on valottanut kirkkovuotta ja pelastushistoriaa kirkkotaiteen historian kuvien kautta.

Kirkkohallitus myöntää vuosittain Kirkon kulttuuripalkinnon kristillisen sanoman kannalta merkityksellisestä esittävästä taiteellisesta toiminnasta tai kulttuuriteosta. Palkinto on jaettu vuodesta 1992 lähtien.

Kirkon viestintä