Kirkon esiintyminen julkisuudessa vie ja tuo jäseniä

 

Kun media uutisoi kirkon toiminnasta ja sanomasta, liikehdintä kirkon jäsenyyteen ja siitä pois kiihtyy.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon esiintyminen julkisuudessa lisää sekä kirkosta eroamista että kirkkoon liittymistä. Kirkosta eroamista ja siihen liittymistä seurataan muun muassa Tampereen vapaa-ajattelijoiden hallinnoiman Eroa kirkosta -palvelun ja luterilaisen kirkon sivuilla olevan Liity kirkkoon -palvelujen kautta.

Liity kirkkoon -palvelu avattiin viime kesäkuussa. Kirkon tiedotuskeskuksen verkkoviestintäpäällikön Sami Kallioisen mukaan tarkastelujakso on liian lyhyt, jotta palvelun kautta voitaisiin analysoida tarkasti kirkosta liittymisen piikkejä.

Dei Neliöb. 9.2.-3.3.

– Kuitenkin näyttää siltä, että kirkon esiintyminen julkisuudessa lisää liittymisiä. Arkkipiispan vaalin yhteydessä tästä oli pieniä merkkejä, Kallioinen sanoo.

Imatralla kirkosta erottiin viime vuonna vauhdilla

Eroa kirkosta -palvelussa on sen sijaan analysoitu kirkosta eroamista tarkemmin. Eniten kirkosta erotaan edelleen loppuvuodesta, jotta vältetään seuraavan vuoden kirkollisveron maksaminen. Kirkon esiintymisen mediassa on myös selvästi havaittu vaikuttavan kirkosta eroamiseen. Palvelun tiedottajan Heikki Orsilan mukaan tämä näkyi muun muassa viime vuonna Imatralla, jossa tehtiin kaikkien aikojen kirkosta eroamisen ennätys. Suurin osa kirkosta eroamisista ajoittui loppuvuoteen, jolloin sukupuolenvaihdoksen tehnyt kirkkoherra Marja-Sisko Aalto oli paljon julkisuudessa.

Heikki Orsilan mukaan merkittävimmät kirkon julkisuudesta johtuvat eroamisen piikit tulevat silloin, kun mediassa uutisoidaan kirkosta eroamisesta.

– Kun uutisiin tai lehtiin tulee juttuja kirkosta eroamisesta, eroamisia voi tulla moninkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna, Orsila kertoo.

Uutisointi auttamisesta pitää ihmiset kirkossa

Muita kirkon julkisuudesta aiheutuvia eroamispiikkejä ovat kirkon kiistakysymysten ja kristillisten juhlien esilläolo. Kiistakysymyksistä, kuten naispappeus- ja homokysymyksestä, uutisointi lisää Orsilan mukaan kirkosta eroamista noin 10-20 prosenttia. Kirkosta eivät eroa vain liberaalit vastalauseena kirkon vanhoillisuudelle.

– Kevään aikana arkkipiispanvaalin myötä ja sen jälkeen nimenomaan uskovaiset ovat eronneet kirkosta, koska he eivät pidä uuden arkkipiispan linjoista, Heikki Orsila tähdentää.

Mikä tahansa kirkon saama julkisuus ei kuitenkaan aiheuta kirkosta eroamista. Esimerkiksi kirkon järjestämästä hyväntekeväisyydestä, kuten kehitysyhteistyöstä tai yhteisvastuukeräyksestä, uutisoimisen ei ole havaittu lisäävän kirkosta eroamista, Heikki Orsila myöntää. Hänen mukaansa positiivisinta kirkolle ovat kauniit säät. Auringonpaisteisina päivinä kirkosta erotaan kaikkein vähiten.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie