Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Kirkkoherra kutsuu perussuomalaiset keskustelemaan turvapaikkalinjauksista

 

Kirkkoherra Jouni Lehikoinen ja kansanedustaja Reijo Hongisto (ps) debatoivat kirkon turvapaikkalinjauksista Radio Dein Viikon debatissa. KUVA: Kai Kortelainen

Kirkko kutsuu perussuomalaisten kansanedustajat keskustelemaan turvapaikanhakijoiden auttamisesta. Hankkeen puuhamieheksi ilmoittautui paperittomien auttajana profiloitunut Turun Mikaelin seurakunnan kirkkoherra Radio Dein Viikon debatissa.

– Haluaisin haastaa perussuomalaiset. Tulkaa keskustelemaan kirkon väen kanssa. Järjestetään yhteinen tilaisuus, missä puhumme avoimesti, mikä on kirkon rooli [paperittomien turvapaikanhakijoiden auttamisessa], esitti Turun Mikaelin seurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoinen kutsun perussuomalaisten kansanedustajille Radio Dein Viikon debatti -lähetyksessä keskiviikkoaamuna.

Lehikoisen debattiparina Pasilassa ollut perusuomalaisten kansanedustaja Reijo Hongisto lupasi vastata kutsuun myöntävästi ja välittävänsä sen puoluetovereilleen.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

– Olisi tärkeä dialogi myös kirkolle käydä teidän kanssa tätä asiaa läpi. Voin toimia kokoonkutsujana, kirkkoherra Lehikoinen lupasi.

Lehikoisen mukaan poliitikot sortuvat Suomessa tarkoitushakuiseen populismiin ja irtopisteiden keräilyyn käyttäen hyväksi muukalaispelkoa.

Debatistit olivat Radio Dein studiossa eri linjoilla siitä, kuinka viranomaisilta karkotuspäätöksen saaneisiin turvapaikanhakijoihin tulisi suhtautua. Lehikoisen mukaan kirkolla on velvollisuus auttaa hädänalaisia ihmisiä.

– Maahanmuuttovirasto tekee myös virheitä. Toisinaan kirkolla ja seurakunnilla on tarkempaa tietoa ihmisten taustoista ja siitä, että he voivat todella olla hengenvaarassa, mikäli he joutuvat palaamaan kotimaahansa, Lehikoinen huomautti.

Reijo Hongisto rajaisi avun ”akuuttiin auttamiseen”.

– On selvää, että ketään ei saa jättää kadulle heitteille. Ruokaa, vaatteita ja suojaa pitää tarjota, mutta on kunnioitettava viranomaisten päätöksiä, mikäli henkilölle ei oikeusprosessinkaan jälkeen ole myönnetty oleskelulupaa maassa, Hongisto linjasi.

Ylen tuoreessa kyselyssä enemmistö evankelisluterilaisen kirkon piispoista katsoo, ettei kirkko voi kääntää selkäänsä apua tarvitseville, vaikka lupa maassa oleskeluun puuttuisi.

Poliisikansanedustaja Hongisto kiisti Radio Dein Viikon debatissa, että piispojen linjaukset olisivat tulehduttaneet perussuomalaisten ja kirkon suhteita.

– Ei vähäisimmässäkään määrin. Menen kirkkoon ja kuuntelen sanaa, kuten  tähänkin asti.

Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Eerola jätti jo keväällä kirjallisen kysymyksen sisäministerille kirkon aikomuksesta suojella paperittomia turvapaikanhakijoita. Eerolan puoluetoveri Kimmo Kivelä puolestaan kritisoi Yle Radio 1:ssä kirkon turvapaikkalinjausta ”sinisilmäiseksi” ja ”naiiviksi”.

– Monta kertaa asiat saattavat perustua vääriin tulkintoihin ja ehkä mediassa vähän turhankin räväkästi käytetään kieltä ja sanontoja, jotka ylittävät uutiskynnyksen ja niistä ihmiset vetävät johtopäätöksensä, selitti Hongisto edustajakollegojensa lausuntoja Radio Dein lähetyksessä.

– En sano, että [kirkon linjaus on] sinisilmäinen tai naiivi, mutta sanon sen, että apua [paperittomille turvapaikanhakijoille] ei saa kroonistaa. Jos näin tapahtuisi, että jatketaan turvapaikanhakijan avun jatkamista, joka ei ole akuuttia, niin siinä tapauksessa se olisi sinisilmäistä ja naivia, Hongisto muotoili.

Kuuntele, kuinka kirkkoherra Jouni Lehikoinen kutsui perussuomalaiset neuvonpitoon kirkon kanssa [toimittaja Kai Kortelainen]:

Keskustelu kokonaisuudessaan: www.radiodei.fi (hakusana: Viikon debatti)

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)