Kirjamessut olivat myös kristillisen kulttuurin tapahtuma

 

Kirjamessut kerästi ennätysmäärän kävijöitä. KUVA: HELI VOIPIO

Helsingin kirjamessut 28.–31. lokakuuta houkuttelivat ennätysmäärän kävijöitä, lähes 80 000. Tämän vuoden kirjamessujen uutuus olivat elektroniset lukulaitteet. Niistä ei kuitenkaan vielä tullut myyntihittiä.

Usean kristillisen kustantajan yhteisellä osastolla Leena Koski Suomen Pipliaseurasta arvioi, että osastolla on tänä vuonna käynyt aiempaa enemmänyleisöä laidasta laitaan, muitakin kuin aktiivikristittyjä. Kaupaksi on hänen mukaansa mennyt niin lastenkirjoja kuin aikuistenkin hengellisiä
kirjoja.

– Myös aiemmin kalliita kirjoja, joita myydään nyt edullisemmin, on hankittu paljon. Äänikirjojenkin suosio lisääntyy. Koski esitteli pirteänvärisiä Raamattuja ja kertoi varsinkin limenvihreän olevan suosittu.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Pipliaseura julkaisi kirjamessuilla uuden Psalmien käännöksen, joka on tehty Septuagintan eli Vanhan testamentin kreikankielisen käännöksen pohjalta. Koski luonnehtii sitä hieman kirkkoraamatun tekstiä juhlavammaksi.

– Sadat messuvieraat ovat ostaneet Päivän Tunnussanan 2011. Tänne tuodut kirjaset myytiin jo lauantaina melkein loppuun, ja niitä piti tuoda lisää, kertoi Rauno Mononen kirjasta kustantavan Karjalan evankelisen seuran osastolla. Tämän vuoden Päivän Tunnussanaa oli osastolla jaossa ilmaiseksi.

Kiinnostusta ja halveksuntaa

Kuva ja Sana Oy:n toimitusjohtajan Pekka Haapasaaren mukaan yhtiön osastolt amyytiin erityisen paljon Raamattua käsittelevää ajankohtaista kirjaa Jumalan sana – inspiroitu ja erehtymätön.

– Tänä vuonna osastollemme on pysähtynyt tavallista enemmän ihmisiä, mutta olemme myös kuulleet enemmän pilkkaa. Osastolla nauhoitettiin vähän väliä televisio-ohjelmia, joissa oli mukana yli 30 vierasta. Ohjelman esitetään lähiaikoina TV7:ssä. Eniten katsojia osastolle veti kansanedustaja Päivi Räsäsen ja aatehistorian asiantuntijan dosentti Juha Ahvion keskustelu siitä, saako uskontoa ja politiikkaa sekoittaa.

Mediavirtaa kulttuurin keskipisteessä

Radio Dei osallistui kirjamessuille tehden siellä ohjelmia.

– Halusimme jalkautua kuulijoidemme keskuuteen ja välittää arvojamme ihmisille, jotka täällä liikkuvat, ohjelmajohtaja Kai Kortelainen kertoi. Hänen mukaansa oli luontevaa osallistua messuille siksikin, että Radio Dei tekee muutenkin yhteistyötä useiden kirjankustantajien kanssa.

– Halusimme myös olla paikalla tekemässä toimituksellista työtä, koska tämä on yksi maamme suurimpia kulttuuritapahtumia ja täällä on mukana paljon kiinnostavia persoonia, hän lisää. Erityisesti kuuntelijoita Radio Dein osastolle vetivät uutisankkuri Matti Rönkä, näyttelijä Peter Franzén ja professori Tapio Puolimatka.