Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Kiinan suurimman kirkon pastori pidätetty hallituksen vastustamisesta

 

Kuva: wikimedia commons. The Gate of Chongyi Christian Church in Hangzhou

Pastori, Kiinan kristillisen neuvoston puheenjohtaja Gu Yuese pidätettiin 27. tammikuuta hänen vastustaessaan ristien poistamista kirkkojen katoilta.

Kristillinen ihmisoikeusjärjestö Christian Solidarity Worldwide kirjoittaa, että jo aiemmin tammikuussa pastori Gu erotettiin pastorin tehtävästään valtion hyväksymässä Chongyin kirkossa Hangzhoussa. Chongyin kirkko on kiinan suurin rekisteröity kristillinen kirkko.

Pastori Gu:n erottamisen ja viime viikolla tapahtuneen pidättämisen uskotaan olevan yhteydessä hänen julkiseen vastustukseensa satojen ristien poistamista kohtaan. Määräys poistaa ristit Zheijiangin maakunnan kirkkojen katoilta annettiin jo viime kesänä, ja pastori Gu kirjoitti asiasta julkisen valituskirjeen Zhejiangin kristillisen neuvoston nimissä. Kirje kuitenkin poistettiin internetistä jo ensimmäisen viikon aikana julkaisemisesta.

Perheniemi neliöb. 17.-23.6.

Viranomaistietojen mukaan pastori Gu on sijoitettu “salaiseen, valvotun asumisen paikkaan”, jossa häntä voidaan pitää korkeintaan kuusi kuukautta ilman virallista pidätysmääräystä. Kyseinen termi on China Change julkaisun mukaan kiertoilmaus Kiinan hallituksen harjoittamille salaisille pidätyksille. Kyseistä toimenpidettä on käytetty Kiinassa aktiivisesti erityisesti viime heinäkuun jälkeen, ja sen pohjalta on pidätetty yli 300 ihmisoikeusaktivistia ja ihmisoikeusjuristia, joista useat ovat saaneet syytteet ja vankeustuomion tietoturvaan ja sen vaarantamiseen liittyen,  taikka valtiovaltaa vastaan kiihottamisesta.

29. tammikuuta kaksi valtion hyväksymää ja valvomaa kristillistä organisaatiota julkaisivat virallisen ilmoituksen, jonka mukaan pastori Gu:ta epäillään kavalluksesta ja muista talousrikoksista, ja että parhaillaan pastori Gu avustaa hallituksen viranomaisia tutkimuksissa. 31. tammikuuta puolestaan China Change raportoi, että Gu:ta syytetään 10 miljoonan renminbin kavalluksesta. Lehden mukaan kyseessä on selkeä, ennaltasuunniteltu salajuoni Gu:ta vastaan.

Mervyn Thomas, Christian Solidarity Worldwide (CSW) toiminnanjohtaja sanoo CSW:n olevan syvästi huolissaan pastori Gu:n pidätyksestä.

“Hänen erottamisensa ja pidättämisensä on erittäin huolestuttava viesti siitä, että kritiikkiä viranomaisten uskontopolitiikkaa kohtaan ei suvaita. Ei edes niiltä, jotka toimivat valtion hyväksymän rakenteen sisässä”, Thomas toteaa.

Järjestö vaatiikin pastori Gu:n välitöntä vapauttamista.