Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Kapina ristikieltoa vastaan

 

Viranomaiset poistavat väkivalloin ristejä kirkkojen katolla, mutta seurakuntalaiset nostavat ne yhä uudelleen takaisin.

Kiinassa viranomaiset ovat kieltäneet kirkkojen katoilla olevat ristit. Siihen ei kirkoissa kuitenkaan suostuta.

Poliisit poistavat ristejä kiinalaisten kirkkojen katoilta, mutta ne nousevat sinne yhä uudelleen. Vuoden 2013 jälkeen viranomaiset ovat hävittäneet yli 450 ristiä, mutta ryhmä protestanttikirkkoja nostaa ristejä katoille yhä uudelleen, joissain tapauksissa jopa kolme kertaa päivässä.

 

Perheniemi neliöb. 17.-23.6.

Wenzhou ei luovuta

Kaikkein kovimmilla on ollut Wenzhoun provinssi, jossa asuu yli 1,2 miljoonaa protestanttia. VIranomaisten viime kuussa esitetystä käskystä ei piitata. “Kirkot nostavat ristinsä katolle yhä uudelleen ja uudelleen. He ovat hyvin rohkeita”, kertoo paikallinen kristitty Zan Aizong Christian Todaylle.

 

Enteitä mustasta tulevaisuudesta?

Yhden Kiinan suurimman kirkon, Chongyin, jossa käy yli 10 000 ihmistä viikoittain, johtajisto julkaisi netissä protestikirjeen. Kirje katosi viikon sisällä. Chongyin kirkko kuuluu niin kutsuttuihin “Three-self” -kirkkoihin, joilla on valtion hyväksyntä ja jotka myös useimmiten tukevat valtiota. Siksi kirjeen poistaminen onkin yllättävää.

Kirjeessä painotetaan, että ristien poistaminen on epäkunnioittavaa, ja uskollisten symbolien näkyvyyttä rajoittavan lain valtuuksien ulkopuolella. Kirjeessä huomautetaan myös, että laki soveltuu vain kristillisiin kirkkoihin, joten se asettaa kristityt epätasa-arvoiseen asemaan suhteessa muihin Kiinan uskontoihin.

Kiinalaiset pastorit pelkäävät ristikiellon olevan enne synkemmästä tulevaisuudesta. Wenzhoussa kristittyjen vastainen kampanja on edennyt jo niin pitkälle, että hallitus soluttautuu seurakuntiin saadakseen selville, käyvätkö Kommunistisen puolueen jäsenet kirkossa.

 

Lähde: Christian Today

Kuva: Sascha Wenninger /flickr.com

 

Aiheet

, ,