Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Kesäviikonlopuissa täysi tusina hengellisiä juhlia – katso lista tapahtumista

 
Suviseurat 2022 kokosi 76 000 kävijää.

Vuoden 2022 Suviseurat järjestettiin Lopella.

Hengellisten kesäjuhlien ajankohdat uudistuvat. Kirkkopalveluiden johtama työryhmä on onnistunut säätämään tapahtumien aikatauluja siten, että päällekkäisten juhlien viikonloput on ensimmäistä kertaa venytetty koko kesän juhlajanaksi.

– Kesällä 2023 järjestetään ennätysmäärä erilaisia kaupallisia tapahtumia ja festivaaleja, tietää hengellisien kesäjuhlien yhteistyöryhmää vetävä Jari Kupiainen Kirkkopalveluista.

Kupiaisen mukaan tapahtumien tulva on aiheuttanut päänvaivaa hengellisten tapahtumien järjestäjille, jotka ovat olleet aiempia vuosia halukkaampia etsimään omille kesäjuhlilleen mahdollisimman suotuisan tapahtuma-ajankohdan. Päällekkäisyyksiä ja monien eri juhlien ruuhkaviikonloppuja on haluttu välttää, jotta oma kesätapahtuma ei joutuisi kärsimään osallistujakadosta. Vilkas tapahtumakesä on saanut hengellisten tapahtumien järjestäjät myös lyömään lukkoon omien kesäjuhliensa ajankohdat tavanomaista aikaisemmin.

SRO neliöb. 10-16.6.

Kirkollisten ja eri herätysliikkeiden kesäjuhlien koordinoinnista on ottanut vastuun niin kutsuttu ekumeeninen työryhmä, joka on kokoontunut Kirkkopalveluiden aloitteesta. Kirkkopalvelut tunnetaan seurakuntakentällä Kirkkopäivien järjestäjänä sekä seurakuntien ja kristillisten järjestöjen palvelu- ja yhteistyöjärjestönä.

– Kaksi heikompaa kesää on jättänyt kaipuun kesäjuhlien tunnelmaan. Yhä useammat ihmiset seuraavat tapahtumia verkossa. Sisällöt tavoittavat yleisöä Ylen, Radio Dein, Dei Plussan, Körttiradion ja UskoTV:n kautta, Kupiainen toteaa.

Katso alta Seurakuntalainen.fi:n listaus hengellisistä kesätapahtumista. Jutun loppuun on koottu tietopaketti juhlien järjestäjistä ja tapahtumien erityispiireistä.

 • Medialähetys Sanansaattajien Medialähetyspäivät 9.-11.6.2023 Hyvinkäällä
 • Lähetysyhdistys Kylväjän kesäpäivät 10.-11.6.2023 Tampereella
 • Sanan Suvipäivät 16.-18.6.2023 Jyväskylässä
 • Helluntaiseurakuntien Juhannuskonferenssi 22.-25.6.2023 Isossa Kirjassa Keuruulla
 • Suviseurat 30.6.- 3.7.2023 Kauhavan lentokentällä
 • Valtakunnallinen Evankeliumijuhla 30.6.-2.7.2023 Toholammilla
 • Kansanlähetyspäivät 7.-9.7.2023, Ryttylässä
 • Herättäjäjuhlat 14.-16.7.2023 Seinäjoella
 • Uusheräyksen Kesäseurat ja yhteyspäivät Lapinlahdella 26.-30.7.2023
 • Heinäveden Kirkastusjuhlat 28.-30.7.2023
 • Hengen uudistuksen kesäjuhla eli KesäSpirit 4.-5.8.2023 Lempäälän Ideaparkissa
 • Evankeliset kesäjuhlat 4.-5.8.2023 Ilmajoella
 • Hengelliset Syventymispäivät 25.-27.8.2023 Raamattuopistossa Kauniaisissa

 

Medialähetys Sanansaattajien Medialähetyspäivät 9.-11.6.2023 Hyvinkäällä – Puoli vuosisataa medialähetystä

Kirkon virallisiin lähetysjärjestöihin lukeutuva Medialähetys Sanansaattajat eli Sansa viettää kesäjiuhlillaan 50-vuotissynttäreitä, joten Hyvinkäälle saapuville on tarjolla kakkukahvit. Juhlamessussa saarnaa Espoon hiippakunna piispa Kaisamari Hintikka. Ohjelma pullistelee kansainvälisiä vieraita ja huipentuu muusikko Pekka Laukkarisen juontamaan juhlagaalaan.

Sansan kotimaisen tavaramerkin, Raamattu kannesta kanteen -ohjelman ystävillä on mahdollisuus tavata toisiaan sekä sarjan kiiteltyä isähahmoa Jukka Norvantoa perjantai-iltapäivän kuuntelijatapaamisessa. Radio Dei ja Dei Plus lähettää suorana ison osan Medialähetyspäivän ohjelmasta.

 

Lähetysyhdistys Kylväjän kesäpäivät 10.-11.6.2023 Tampereella – Eija-Riitta Korhola ja Taneli Hassinen avaavat näkemyksiään vaikuttamisesta

Kylväjä on yksi kirkon virallisista lähetysjärjestöistä. Sen kesäpäivien teema on ”Loistakoon valonne”. Lauantaina juhlaohjelma järjestetään hotelli Rosendahlissa osoitteessa Pyynikintie 13. Pyynikillä kuullaan lähetysjohtaja Jukka Kääriäisen linjapuhe sekä vaikutusvaltaa käsittelevä paneelikeskustelu, jota tähdittävät ex-meppi Eija-Riitta Korhola ja yritysviestijä Taneli Hassinen.

Ohjelmassa on myös raamattuopetusta ja Maksetut Viulut -folk-pop -yhtyeen konsertti. Lapsille, nuorille ja nuorille aikuisille järjestetään omaa ohjelmaa. Sunnuntaina kesäpäivät jatkuvat Kalevan kirkossa osoitteessa Liisanpuisto 1. juhlamessulla, jossa siunataan uudet lähetit ja takaisin  työalueillensa palaavat lähetit. Kello 10 alkavassa messussa saarnaa piispa Matti Repo.

 www.kylvaja.fi/osallistu/kylvajan-kesapaivat

 

Sanan Suvipäivät 16.-18.6.2023 Jyväskylässä – Stand-upia ja Pekkarista

Kirkon palvelujärjestö Kansan Raamattuseura on valinnut kesäjuhliensa otsikoksi sanan ”Turvassa”. Sanan Suvipäiviksi kutsutut kesäjuhlat järjestetään Jyväskylän Taulumäen kirkon alueella. Osa ohjelmasta striimataan. Ohjelmaan liitetyssä Elämäni virsi -illassa vierailee europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen.

Vaihdetta kevennetään stand-upiin Mikko Vaismaan ja Antti Kleemolan isännöimässä illassa. Tapahtumassa konsertoivat Arja Koriseva, Minna Lintukangas ja blogisti-kirjailija Elina Salminen yhdessä Eve & Ossi -duon kanssa. Piispoista paikalla on Matti Salomäki, joka pitää Taulumäen kirkossa raamattutunnin.

www.suvipaivat.fi

 

Helluntaiseurakuntien Juhannuskonferenssi 22.-25.6.2023 Keuruulla – Puuhatelttailua ja musikaaleja

Helluntailiike on valinnut juhlateemakseen Raamatun Psalmista 91 nousevan ajatuksen ”Korkeimman suojassa”. Kävijämäärällisesti mitattuna hengellisten kesäjuhlien kärkijoukkoon kuuluva Juhannuskonferenssi järjestetään jälleen Keuruulla Iso Kirja -opiston alueella, jossa helluntaiseurakuntien kesäjuhla viettää 30. juhlavuottaan.

Ohjelman erityispiirteenä on helluntailiikkeen Avainmedia-lähetysjärjestön tuottama Al Hayat -missiojuhla. Musiikilliseen kattaukseen kuuluvat Jippii-lähetysmusikaali, säveltäjä Lasse Heikkilän Gospel Power -yhtyeen konsertti ja Simon Kyreneläinen -musikaalikonsertti. Tapahtumajärjestäjät kertovat suuntaavansa tapahtuman erityisesti lapsiperheille. Tapahtumapaikalle pystytetään nuoren väen puuhateltta.

Tapahtumaa voi seurata UskoTV-nettikanavalla.

www.juhannuskonferenssi.fi

 

Suviseurat 30.6.–3.7.2023 Kauhavalla – Kymmenet tuhannet kokoontuvat lentokentälle

Suviseurat on vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen jokakesäinen seuratapahtuma. Suomen suurin kesätapahtuma lähetetään lyhytaikaisen kesäseuraradion välityksellä sekä nettiin että FM-taajuuksille. Myös Suviseurat on päättänyt hyödyntää Psalmien kirjaa tapahtuman otsikoinnissa. ”Sinun sanasi on valo minun matkallani” -virke on mukailtu Raamatun psalmista numero 119.

Viime vuonna Suviseuroille arvioitiin osallistuneen 76.000 juhlakävijää.

www.suviseurat.fi

 

Valtakunnallinen Evankeliumijuhla 30.6.-2.7.2023 Toholammilla – Pyhämessu, Riemumessu ja perinteinen messu

Sleyn 150-vuotisjuhlan teema on nostettu tuhlaajapoikavertauksesta: ”Niin alkoi iloinen juhla”. Suomen luterilaisen evankeliumiyhdistys on paitsi herätysliike, myös yksi kirkon lähetysjärjestöistä, jonka kesäjuhla täyttyy raamattuopetuksista, puheista ja musiikkista. Vieraslistalle on päässyt niin Etelä-Sudanin evankelisluterilaisen kirkon piispa Ezra Bako Ngirimo kuin hänen suomalaiskollegansa Jukka Keskitalokin.

Keski-Pohjanmaalla järjestettävän kesäjuhlan keskiössä ovat jumalanpalvelukset. Perjantaina vietetään ”Pyhä”-mesua, lauantaina Riemumessua ja sunnuntaina perinteistä messua. Nuorille sekä lapsille ja varhaisnuorille on rakennettu omat juhlaohjelmansa.

www.evankeliumijuhla.fi

 

Kansanlähetyspäivät 7.-9.7.2023 Ryttylässä – Silmänkääntötemppuja ja Simojokea

Viidenteen herätysliikkeeseen ja kirkon lähetysjärjestöihin lukeutuva Kansanlähetys järjestää kesäjuhlansa kotipesässään, Ryttylän lähetyskeskuksessa. Ohjelmassa on perinteistä raamattuopetusta, musiikkia, esittävää taidetta ja ajankohtaiskeskusteluja. Ohjelmaa on maustettu taikuri Miika Korkatin tempuista Pekka Simojoen Exit-yhtyeen ja uusiseelantilaisen David Lyle Morrisin musisointiin.

Kansanlähetyspäiville on rakennettu omaa ohjelmaa lapsille ja nuorille. Osa ohjelmasta on seurattavissa Kansanlähetyksen YouTube-kanavalta.

www.kansanlähetyspaivat.fi

 

Herättäjäjuhlat 14.–16.7.2023 Seinäjoella – Seuraperinnettä Pohjanmaalla

Lakeuden ristin kirkko ympäristöineen kutsuu väkeä Etelä-Pohjanmaalle veisaamaan Siionin virsiä ja kokoontumaan seuroihin. ”Anna toivo huomiseen” otsikoidun kesäjuhlan ympärille perustetaan herätysliikkeen kantava lyhytaikainen radioasema, Körttiradio.

Arkkipiispa Tapio Luoman ohella juhlilla pääsevät ääneen muun muassa Suomen Yhdysvaltain suurlähettiläs Mikko Hautala, professori emerita Liisa Keltikangas-Järvinen, kansanedustaja Paula Risikko ja kaupunginjohtaja Jussi Niinistö. Yle Radio 1 lähettää tallenteen lauantain päiväseuroista seuraavan viikon sunnuntaina 23.7. klo 11.00.

www.herattajajuhlat.fi

 

Uusheräyksen Kesäseurat ja yhteyspäivät Lapinlahdella 26.-30.7.2023 – Toivoa majurilta ja tohtorilta

Toisen lestadiolaisen herätysliikkeen, Uusheräyksen, kesäjuhlia vietetään Lapinlahdella: ”Maailman toivo” -otsikon alla. Juhlat järjestetään Uusheräyksen keskusliiton ja Lapinlahden evankelis-luterilaisen seurakunnan yhteistyönä. Ekumeenisessa hengessä järjestelyvastuuta ovat jakamassa Lapinlahden helluntaiseurakunta ja Kuopion ortodoksinen seurakunta.

Kesäseuroissa kysytään: ”Miten tällaisessa maailman tilanteessa voi löytää toivoa?” Oman vastauksensa kysymykseen antavat juhlien puhujavieraiksi kutsutut EU-tilintarkastustuomioistuimen jäsen Hannu Takkula, teologian tohtori Heta Hurskainen sekä majuri Joni Pirinen. Tilaisuudet järjestetään hybridinä, eli ohjelmaa pääsee seuraamaan niin paikan päällä kuin näyttöpäätteen äärelläkin. Kesäjuhlia kiertävän Pekka Simojoen musiikkia kuullaan myös Lapinlahdella.

Kesäseurat – Uusheräys (uusherays.fi)

 

Heinäveden Kirkastusjuhlat 28.-30.7.2023 – Jippu kirkastuu Pohjois-Karjalassa

Kansan Raamattuseuran kesäjuhlat eivät jää Sanan Suvipäiviin, sillä järjestö jatkaa perinteikkään Heinäveden Kirkastusjuhlien järjestämistä Pohjois-Karjalassa. Heinäveden kirkon mäellä kuullaan Jipun, Belissimon ja Anna-Mari Kaskisen konsertit. Osa juhlien ohjelmasta striimataan.

www.kirkastusjuhlat.fi

 

Hengen uudistuksen kesäjuhla 4.-5.8.2023 Lempäälässä – Kirkon uudistajat kohtuullisuuden äärellä

”Kohtuullinen elämä, kohtuuton armo” on valittu Kirkon uudistusliikkeeksi itsensä määrittelevään Hengen uudistuksen kesäjuhlan otsikoksi. KesäSpirit-tapahtuman tavoitteena on pohtia, millaiseen yhteisölliseen elämäntapaan meneillään oleva henkisyyden aika ja maailman haasteet suomalaisia kutsuu.

Tapahtumaan on mahdollista osallistua myös striimin välityksellä. 412 -vuotiaille lapsille järjestetään tapahtumalle puitteet tarjoavassa Ideaparkissa omaa ohjelmaa.

www.hengenuudistus.fi/kesaspirit

 

Evankeliset kesäjuhlat 4.-5.8.2023 Ilmajoki – Kirkon kahdeksas lähetysjärjestö viettää synttäreitä

Evankelinen lähetysyhdistys – ELY ry perustettiin maaliskuussa 2008 ja jo samana kesänä järjestettiin ensimmäiset evankeliset kesäjuhlat. Äskettäin kirkon järjestyksessään kahdeksannen virallisen lähetysjärjestön statuksen saanut Ely täyttää 15 vuotta. Juhlapaikkoina ovat Etelä-Pohjanmaan opisto ja Ilmajoen kirkko.

Juhlien teemana on eteläpohjalaisen kirkon vanhassa kurkihirressä oleva teksti: ”Rauhani annan teille.” Osa ohjelmasta striimataan.

www.evankeliset.net/kesajuhla

 

Hengelliset Syventymispäivät 25.-27.8.2023 Kauniaisissa – Sadatta kertaa Raamattuun syventyen

Viidennen herätysliikkeen järjestöihin lukeutuva Suomen Raamattuopisto järjestää Hengelliset syventymispäivät elokuussa sadatta kertaa. SRO:n juhlapaikka on viime vuoden tapaan järjestön kotikenttä, Kauniaisissa sijaitseva Raamattuopisto.

”Kuka voittaa?” -juhlaotsikon kysymykseen omat vastauksensa saapuvat tarjoilemaan yhtä lailla Miss Suomen kuin evankelistankin viittaa kantanut Anne Pohtamo-Hietanen, Seurakuntalainen.fi:n päätoimittaja Sari Savela, laulaja Kristiina Brask ja arkeologian ja teologian oppialoja yhdistävä radioääni ja kirjoittaja Eero Junkkaala. Osa ohjelmasta srtiimataan sekä lähetetään Radio Dein taajuuksilla ja Dei Plussassa.

www.syventymispaivat.fi