Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Kesä avaa portin tehtailijasuku Nottbeckin yksityiselle hautausmaalle

 

Tamperelainen Museo Milavida kertoo elävästi Nottbeckien suvun historiaa. Suvun yksityinen hautausmaa sijaitsee Tampereen Lielahdessa.

Tamperelainen Finlayson oli 1800-luvun lopulla Pohjoismaiden suurin teollisuuslaitos. Silloinen tehtaanjohtaja Wilhelm von Nottbeck rakennutti suvulleen oman hautausmaan, joka avautuu nyt määräpäivinä yleisölle. Alueella on myös kappeli.

Baltiansaksalaisesta Carl Nottbeckistä tuli Finlaysonin tehtaan ylin johtaja vuonna 1836. Hän ja Charlotta-vaimo olivat gossnerilaisen, protestanttisen herätysliikkeen jäseniä, jotka antoivat kristillisen kasvatuksen 11 lapselleen.

Heistä Wilhelm muutti Tampereelle 20-vuotiaana. Nuorukainen nosti Finlaysonin taidolla ja intohimolla Pohjoismaiden suurimmaksi teollisuuslaitokseksi, jolla oli oma kirkko ja palokunta, hetken aikaa jopa oma raha. Tehtaan työntekijöille ylläpidettiin koulua, kirjastoa, nuorten naisten asuntolaa ja vanhainkotia.

Kotimaa Neliöb. 27.3.-2.4.

Nälkävuosina suurisydäminen Wilhelm von Nottbeck palkkasi enemmän työntekijöitä kuin olisi tarvinnut.

Hänestä tuli tamperelaisten arvostama patruuna, joka osallistui kaupungin kehittämiseen.

Kuollessaan Nottbeck oli yksi Suomen rikkaimmista miehistä, jonka hautajaisiin osallistui vuonna 1890 koko tehtaan henkilökunta ja kahvia niissä kului lehtitiedon mukaan lähes 4 000 kupillista.

Hartaan uskonnollinen Constance-vaimo jäi hyväntekijän maineestaan huolimatta kaupunkilaisille etäiseksi ja vieraaksi.

Näyttelyyn ja hautausmaalle

Von Nottbeckien historiaan voi uppoutua näyttelyssä Museo Milavidassa – Näsilinnassa – joka on suvun omistuksessa ollut palatsi Tampereen Näsinkalliolla.

Vuonna 1885 tehtailijasuku rakennutti yksityisen hautausmaan Tampereen Lielahteen, jonne on haudattu kymmenen suvun jäsentä.

Alueella on myös idyllinen suvun kappeli, joka valmistui 1894.

Keväällä 2017 Museo Milavida ja Nottbeckien hautausmaasäätiö tekivät sopimuksen, jonka myötä yleisö pääsee tutustumaan hautausmaahan sunnuntaisin 2.7., 6.8., 3.9. ja 1.10. kello 11-13, jolloin myös opas on paikalla.

Hautausmaalle on vapaa pääsy. Maksuttomat, puolen tunnin opastukset alkavat kello 11 ja 12.

Nottbeckien sukuhautausmaa sijaitsee Lielahdessa, Sellukatu 8:n pysäköintialueen läheisyydessä. Pysäköintialueelta on viitoitus hautausmaalle.